top of page

Akışta Kalmanın Basit Yolu: Kutu Nefesi

Nefes egzersizleri birçok insan için güçlü araçlar arasında bulunuyor.


Nefesin derin etkilerinden faydalanmak için özel zamanı ayırmanız, seanslara ve atölyelere katılmanız gerekebilir. Bu tür çalışmalar sizi sıkıntıya sokan problemler hakkında daha açık bir fikir düzleminin oluşmanı sağlar. Ancak, gün içinde karşınıza gelen ve günlük basit streslerden etkileniyorsanız daha pratik ve uygulaması kolay nefes tekniklerinden de faydalanabilirsiniz.

Kutu nefesi bunun için kullanılabilecek etkili ve pratik bir araçtır.


Nefes bize nasıl yardımcı oluyor?


Nefes egzersizleri otonom sinir sisteminde derin bir rahatlama sağlıyor.


Bunu nasıl yapıyor?


Mayo Clinic'e göre kasıtlı derin nefes alma, otonom sinir sistemini sakinleştirip düzenleyebiliyor.


Ayrıca kan basıncını düşürebilir ve neredeyse anında bir sakinlik hissi sağlayabilir. "Yavaş nefes tutma, CO2'nin kanda birikmesine izin veriyor, artan kan CO2'si, nefes verdiğinizde vagus sinirinin kardiyo-inhibitör tepkisini artırıyor, parasempatik sisteminizi uyarır. Bu da zihinde ve vücutta sakin ve rahat bir his yaratıyor.


Vücut stres durumundayken, en önemli savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi tehlikeye girdiği için sakinlik hissi bedenimiz için yararlıdır.


Zihinde ve bedende bu tür bir sakinlik hissini oluşması doğal olarak bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor.


Sakin ve rahat bir beden ve zihinle birlikte de konsantrasyonunuz ve yaptığınız işe yönelttiğiniz enerji daha sakin akar.


Kutu Nefesi Temel Bilgiler


Dört sayılık nefes gergin koşullar altında sakin kalma yöntemi olarak kullanılmasıyla ünlüdür .


Her zaman ve her yerde kullanılabildiğinden, bu nefes alma tekniği arka cebin gizli bir süper gücü olarak düşünebilirsiniz.

Bir seferde dört saniye boyunca ardışık bir düzende nefes aldığınız için birçok insan kutu nefes almayı bir kare olarak düşünür. O ana odaklanmak için bir kutunun çevresini çizmeyi görselleştirmek faydalı olabilir.


Kutu Nefes Egzersizi Nasıl Yapılır?




1. ​Nefes alın:​ Başınızdan dörde kadar sayarken burnunuzdan yavaş ve derin bir nefes alın. Bunu yaparken duyularınıza dikkat edin. Havanın ciğerlerinizi doldurduğunu hissedin, ciğerleriniz tamamen dolana ve hava karnınıza girene kadar her bölümü hissetmeye odaklanın.


2. ​Duraklama: Zahmetsizce nefes alıp vermek yerine dikkatinizi ve odaklanmanızı gerektirdiği için bu gerekli bir duraklamadır. Yavaşça dörde kadar saymak için nefesinizi tuttuğunuzdan emin olun.


3. ​Nefes verin:​ Şimdi, aynı yavaş dörde kadar sayarak ağzınızdan nefes verin, havayı ciğerlerinizden ve karnınızdan dışarı atın. Ciğerlerinizden çıkan havanın hissine dikkat edin.


4. ​Tekrar duraklayın:​ Bu işlemi tekrarlamadan önce aynı yavaş dörde kadar nefesinizi tutun.


Bu nefes alma tekniğini beş ila 10 dakika boyunca uygulayabilirsiniz.


Nefes tekniğini uygularken ayaklarınızın yere basmasını ve bedeninizin mümkün olduğu kadar dik bir duruş içerisinde olmasına dikkat edin. Bu sizi tekniği daha verimli kullanmanızı sağlar.


Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise nefes sırasında sayma ritminizin birbirine mümkün olduğu kadar eşit olması.


Bu nefes tekniğini uyguladıkça bir süre sonra sizde stres yaratan durumların etkisinin azaldığını gözlemleyebilirsiniz.


Tamamlayıcı Yazılar:







Ücretsiz abone olarak her için yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.



Deniz Can kimdir?

Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.



Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:







YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlıkla ilgili bilgiler hakkında yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık hizmetinden yararlanılarak iletilmek istenen amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucusunun içeriğinden önce hazırlanmış bir uzmana ihtiyaç duyar. Bu sitede yer yazıların her bana ait olan telif hakkı alan hakları ile korunmaktadır.





bottom of page