top of page

Kaliteli Bir Yaşamı Sürdürmek: Meditasyon Teknikleri

Yaşamınızın kalitesinin yüksek, ömrünüzün sağlıklı olmasını istiyorsanız kişisel yönetiminizin, iradenizin ve kararlığınızın yüksek olması olumlu etkiler yaratıyor.

Bu özelliklerin gelişebilmesi için kişisel farkındalık ve sağlıklı kişisel seçimler yapmak için öğrenmeniz ve uygulamanız gereken kavramlar, durumlar olabilir.


Bunlar oldukça geniş bir yelpazede, kişilerin özelliklerine göre değişen durumlar olduğundan kendinize uygun olanların belirlenmesi özel ve kişisel bir çalışma gerektirir.


Ancak, bazı özelliklerin irade ve kararlılıkla hiçbir ilgisi yoktur. Diklenmek, inatlaşmak, agresif tutumlar sergilemek kararlılıktan çok kapalı bir bilincin sergileyeceği tavırların başında gelir.


Kararlılık daha çok, açık ve net bir farkındalık içinde esnek ve sakin bir duruşun ifadesi ile kendiliğinden ortaya çıkar.



Kararlılığınız arttıkça kendinize ve çevrenize olan farkındalığınız genişleyecek böylece kişisel yönetiminiz de güçlenecektir.


Bu anlamda sağlıklı ve kaliteli bir yaşama doğru ilerlerken kullanabileceğiniz öğrenmesi kolay ve uygulaması rahat olan tekniklerin başında meditasyon geliyor.


Yaşamınızda geliştirilmesi, çoğaltılması ve azaltılması ve hatta bırakılması gereken durumları belirledikten sonra bir meditasyon kolaylaştırıcısı ile birlikte bu amaçlara uygun meditasyon tekniklerini deneyebilirsiniz.


Burada akıllara hemen bir soru gelebilir:


Meditasyon birden çok teknikten mi oluşuyor?


Evet, meditasyon birden fazla tekniğin kullanılabildiği bir yöntemsel araç. Farklı konular için farklı meditasyon tekniklerini uygulayabilirsiniz.



Önceki yazılarda sizlere meditasyonun hafızayı güçlendiren ve stresi azaltan etkilerini anlatmaya çalışmıştım. O yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Yine başka bir yazıda sizlere uykuya geçmek için meditasyondan faydalanabileceğinizi yazmıştım. Bununla ilgili yazıya da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Meditasyonun yöntemsel bir araç olarak kullanabileceğiniz alanlar bunlarla sınırlı değil.

Peki, meditasyonu başka hangi alanlarda kullanabilirsiniz?


Benlik saygınızı geliştirmek ve kendinize ait farkındalığı yükseltmek için meditasyon yapabilirsiniz. Bu konuda gelişmek için yaptığınız meditasyonlar sizi ani tepkiler ve duygusal dalgalanmalar içinde savrulmaktan korur. Kendinizi, içinde bulunduğunuz ilişkilerdeki rollerinizi daha açık ve net fark etmenizi sağlar. Böylece zamanında, yerinde ve açık bir bilinçle kendinizi ifade etmeniz kolaylaşır.


Bu konuda yapacağınız çalışmalar hem kendiniz hem de diğerlerine karşı yönelteceğiniz yargısal düşüncelerin bir süre sonra azalmasına olanak sağladığı için gerçekliği de açık ve net görmenizi sağlar.


Meditasyon aynı zamanda bağımlılık yaratan durum ve maddelerden uzaklaşmanıza olanak tanır. Bununla ilgili yapılan çalışmalarda beyinde bağımlılığa duyarlı olan ve bağımlılık oluşturulmuş olan reseptörlerin meditasyon sırasında iyileşebilir. Bununla birlikte bağımlılığınıza neden olan duygusal tıkanmalarına dair yapacağınız farkındalık meditasyonlarıyla duygusal nedenleri de bularak bağımlılıklardan kurtulmanız mümkün hale gelir.


Meditasyonu bu amaç için kullandığınızda, benzer bir etki sonucu aynı zamanda fiziksel acı duygunuzda da azalma ortaya çıkıyor. Bu da aynı zamanda daha güçlü bir beden ve fiziksel sağlık anlamına geliyor.


Sevgi ve şefkat duygunuzu yükseltmek için de meditasyon da uygun tekniği kullanabilirsiniz. Böylece hem kendinize hem de çevrenizdeki diğer kişilere yönelttiğiniz davranış ve düşünceler sevgi, şefkat dolu olacaktır. Bu da hem ilişki kalitenizi yükseltecek hem yaşam kalitenizde iyileştirici bir etkinin yayılmasına ve büyümesine olanak tanıyacaktır.


İlginizi çekebilecek diğer yazılar:








Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.


Deniz Can kimdir?

Sitede yayınlanan yazıların yazarı.

Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.

Uzman Sosyolog.




Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:




YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.




bottom of page