top of page

Mutlu ve Neşeli Olmak İçin Yavaşlamak

Ne zaman, nerede, nasıl yavaşlarsam daha mutlu, daha neşeli yaşayabilirim?

Yaşam içerisinde hızlı bir koşuşturmaya kapılınca bazen neyin, nasıl meydana geldiği konusunda açık ve belirgin bir fikre sahip olunamıyor.


Özellikle, bir konu hakkında fikir düşünce belirtmek ya da bir tarafı tutmak gerçeğin kendi doğasını görmeye engel olabiliyor.


Bunun sonucunda ise hatalar, hataların ardından da duygusal karamsarlık ve üzüntü yaşamak kaçınılmaz oluyor.


Yakın geçmişte mutluluğunuzda bir düşüş olduysa, geçmişe dair karamsar düşünceleriniz oluştuysa ve hatta gelecek ile ilgili kaygılara kapıldıysanız biraz önce yukarıda bahsetmiş olduğum hızlı yaşama, hızlı düşünme ve hızlı kararlar verme sürecinden geçmiş olmanız çok muhtemel.


Bu yazıda size bu durumu nasıl değiştirebileceğinize dair bilgi bulabileceksiniz.



En temel olarak yaşamınızı yavaşlatmak ve izleyici konumuna geçmek size yardımcı olacak. Ve bunu yaşamınızda bir alışkanlık haline dönüştürdüğünüzde duygusal dalgalanmalarınız gittikçe azalacak ve daha sağlıklı ilişkiler ve yaşam tercihlerinde bulunabileceksiniz.


Yaşamı Yavaşlatmak Ne Demek?


Yavaş yaşamak işleri ağırdan almak ya da ertelemek değil. Bir iş bir kere eyleme dönüştüğünde akışın içerisinde birçok seri aktiviteyi arka arkaya yapmayı gerektirir. Seri bir şekilde yaşarken, üretirken ve çalışırken hata yapmamaya aracı olan ise durumu önceden sağlıklı bir temelde oturtmaktır.


Bu ise durumun farkındalığına açık olmakla sağlanabiliyor.

Farkındalık içinse yegâne araç meditasyon.



Meditasyondan nasıl faydalanabilirsiniz?


Sizi hızla hareket etmeye zorlayan her durum için sizde yarattığı duyguyu ve sıkışmayı fark etmek için meditasyon yapabilirsiniz.


Bir durumun gelecek etkilerinin neler olabileceğine bakmak için meditasyon yapabilirsiniz.


Sizi üzen, enerjinizi düşüren ve mutsuzluk hissinizi çoğaltan olaylar ve ilişkiler için meditasyon yapabilirsiniz.

Neden meditasyon?


Bir durum yaşamınızı olumsuz yönde etkilediğinde ilk tepki o durumdan, andan, insandan ya da ilişkiden kaçmak olur. Amaç sade ve basittir: Mutluluğa, huzura, neşeye geri dönmek.


Hep şuna inanırız: Bizi üzen bir olayla ilgili duygularımızı fark ettiğimizde, zihinsel düşüncelere daldığımızda daha az mutlu olacağız, geçmiş ve gelecekle ilgili daha fazla kaygılanacağız.


Oysa, kontrollü bir şekilde ilişkinin ya da olayın bizdeki etkilerinin ne olduğunun farkında olursak durumun etkisini değiştirmemiz çok daha kolay olacaktır. Duruma yakından bakmak ve bunun için meditasyondan faydalanmak duygulara teslim olmaktan daha farklı bir anlam tanır.


Meditasyon bize daha çok hislerimizi ve bakış açımızı tanımak için yardımcı olduğunda anlamlıdır. Yoksa, sizi geride tutan bir duygunun içinde tutan ya da o duyguyu boşaltmanıza yardımcı olmayan bir çalışma halinizi daha da karmaşık bir duruma sokabilir.

Bu tarz bir çalışma size kendini sürekli olarak göstermeye çalışan ve bu nedenle de hiç durmadan konuşan, olmayan şeyleri söyleyen ve sonunda da kendi yarattığı döngüyü gerçek sanmaya sebep olan ilkel zihni sakinleştirir.


Bu anlamda kendi varlığını sürdüren ilkel zihin yapısını sakinleştirmediğiniz sürece bir olaydan diğerine koşan, sürekli verdiği hatalı kararları sorgulayan, geçmişe dair pişmanlıkları gittikçe büyüyen ve gelecek kaygısını omuzlarına yük etmiş bir insana dönüşebilirsiniz. Gerçi bu durum çağımız insanı için normal gibi görünüyor.


Bir yandan da, normal olmadığı için sürekli stres, kaygı, endişe ile ilgili duygu durumlarına ve bunlardan kaynaklı psikosomatik hastalıklara ve çok daha derinde duygusal strese dönüştüğünde ise fiziksel rahatsızlıklara sebep oluyor.

Yaşamınızda bir problem olmasını beklemeden, stresli bir iş hayatına, duygusal iniş çıkışlara gebe olan bir ilişkiye dahilseniz meditasyonu geç olmadan hayatınıza almanız uzun vadede sağlığınızı koruyucu etki yaratacaktır.

Benzer bir şekilde yakın geçmişte sizi üzen, yoran, inciten bir durumla karşılaştıysanız ilkel zihninizle boğuşmaya başlamadan önce duygusal tanıklığınıza izin vermeniz anlamlı olacaktır. Bunu olay taze ve sizi üzerken yapmadığınız zaman zihniniz bastırmayı seçecektir.


Bir kere bastırmayı seçtiğinizde enerjinizi dondurduğunuz, stokladığınız anlamına gelir. Bu stok ise bir sonraki ilişkide ya da yaşam olayında savaş cephanesi etkisi gösterecektir. Bu ise, şu anlama gelir: Bir kere daha benzer bir insan ya da durumla karşılaştığınızda, aynı etki ve duruma neden olmayacak bile olsa, sizde yarattığı çağrışımla siz savaşmaya, saldırmaya başlayacaksınızdır. Bu ise iyi ve güzel olanı yaşamayı ıskalama durumunu ortaya çıkaracaktır.


Meditasyon yapmayı gözünüzde büyütmeyin. Günde sadece on ya da on beş dakika ile tüm yaşamınızı eğlenceli, keyifli ve daha anlamlı hale getirebilirsiniz.


İlginizi çekebilecek diğer yazılar:




 
Dinlemek isteyebilirsiniz:




 

Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.



 


Deniz Can kimdir?

Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.

Uzman Sosyolog.


Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:







 

YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.



 




bottom of page