top of page

Partneri Mutlu Etmek İçin 7 Alan


Yazının Ana Noktaları:

  • Her romantik ilişkide belirli bazı temel beklentilerin karşılanması gerekir.

  • Partnerin sevgi, şefkat, saygı ve düşünceli davranılma istekleri önemlidir.

  • Beklentilerin karşılıklı karşılanması esastır.


Mutlu bir ilişki için partnerin beklentilerini karşılamak oldukça önemli. Ancak beklentileri karşılamak için gösterilen çaba, verebileceğinizden daha fazlasını vermek için kendinizden ödün vermenize neden olabilir.


Bu durumda mutlu ilişki yaşamak isteyenler için hangi beklentileri karşılamaları gerektiği hem ilişkinin iyiliği hem bireyin iyiliği açısından anlamlı, önemli.


Bireysel mutluluğunuzu koruyabilmek için de bunları dengeli olarak sürdürebilmek gerekiyor.


Partnerinizin sizden spesifik beklentileri olabilir, ama tüm bunları karşılama ya da reddetme durumuna girmeden önce taleplerin ilişkinin hangi özelliklerine denk gelip gelmediğinin farkında olmanız gerekir.


Sağlıklı, mutlu bir hayat için ilişkilerde karşılanması gereken beklentileri yedi başlıkta toparlayabiliriz:


İlgilenmek


İlgi gösterme her türlü ilişkide bireylerin sevgilerini belli etme hâlidir. Ancak romantik ilişki söz konusu olduğunda bu ilgiyi karşınızdaki kişiye hem sözlerle hem sarılarak göstermek romantik ilişkinin doğasına uygun sevgi ifadesidir.


İlginizi öperek, sarılıp uzanarak, el ele tutuşarak gün içinde birlikte olduğunuz anlarda ifade edebilirsiniz.  


Diğer bir yandan sürekli tensel temas arayışında olan partner size kendinizi eksik, yetersiz hissettirebilir.


Sevgi ifadesi olarak partnerin gün akışını sorgulamak, sürekli ne yaptığını bilmek istemek ilgilenmek değil, partneri kontrolünüz altında tutma çabasıdır. Bu sizin güven duygunuzla ilgili kendinize ait bir ihtiyaçtır.


 Merhamet

Yaşamın içerisinde, her birey gibi, dönem dönem partneriniz zor zamanlar geçirilebilir. O zor zamanların etkisindeyken kendisine yumuşak koruyucu, şefkatli bir kucak sunmanız ve onunla aynı hissetmeseniz dahi onun yanında olmanız ilişkinizi daha mutlu olmasına olanak sağlar.


Burada farkında olmanız gereken bir durum var: Partneriniz size zorlandığını söylemiyor ve siz bunu fark edememişseniz bu sizin değil, partnerinizin sorumluluğundaki bir durumdur. Romantik ilişki hassasiyet, özen gerektirir ancak nihayetinde zihin okuma işi değildir.


Benzer şekilde, zorlanmıyorsa, onun için zor olduğunu düşünüp onu rahatlatma çabası içine girmek ilişkinizi sıkıcı, bunaltıcı hale getirir.


Saygı

Romantik ilişkilerde saygı, samimiyetin uçsuz bucaksız olduğuna inanılıp partnerinizi küçültücü, aşağılayıcı ya da ona kendisini kötü hissettirecek davranışlar, sözler ve tutumları içermemesi sadece başlangıçtır.


Sadece espri dahi olsa onu alaya alan bir ifade ilişkinizdeki mutluluğu azaltır. O sırada partneriniz sizinle gülüyor olsa dahi yalnız kaldığı zamanlarda ya da sorunlu dönemlerinizde o davranışlarınız ve sözleriniz onun zihninde olumsuz çağrışımlar olarak belirecektir.


Romantik ilişkilerde saygı sadece olumsuz davranışları ya da sözleri sarf etmemekle ortaya çıkan bir davranış biçimi olmasından öte karşınızdakinin olumlu özelliklerini ifade etmek, güçlü yönlerini takdir etmek, nazik davranmak gibi pozitif davranışlardan da beslenir.


Ve tabii ki romantik ilişkilerde saygının uzandığı bir diğer alan kişisel sınırlardır. Saygılı bir partner, partnerinin kişisel sınırlarını kasten ihlal etmez.


Aynı fikirde olmadığınızda partnerinizle dalga geçmemek, sosyal ilişkileri içerisinde ona kendini küçük düşmüş, rencide edilmiş hissettirecek davranış ve üslup tarzını benimsememek uzun vadede mutluluğu besler.

 

Düşünceli davranmak



Düşünceli bir partner iseniz partnerinizin davranışlarınızın sonucunda nasıl hissedeceğini öngörürsünüz.


Partnerinizin sizden istediği her şeyi yapmak zorunda değilsiniz ama onun beklentilerini anlamak, fark etmek ve bunları karşılayamıyor olsanız da onaylamasanız da onu bu konuda anladığınızı göstermeniz, ifade etmeniz ilişkinizdeki çatışma alanlarının azalmasına ve mutluluğunuzun artmasına yardımcı olur.


Zaman ayırmak

Her romantik ilişki temel olarak zamanı birlikte paylaşmaya odaklıdır.


Mutlu bir ilişki için ortak zaman vazgeçilmezdir ancak bu zamanı yaşamınızdaki diğer gereklilikleri, zorunlulukları göz önünde bulundurarak ayırmanız gerekecektir. Aksi takdirde partneriniz her talep ettiğinde sınırsız zaman ayırmanız uzun vadede sizi huzursuz ederek ilişkinizin dengesini bozulmasına neden olabilir.


Bu durumda partnerinizin zamanı paylaşma beklentisini karşılamak için onunla nitelikli, kaliteli zaman geçirmeniz ve onun size doymasını sağlamanız mutluluğunuz için çok değerlidir.


Cinsellik

Cinsellik romantik ilişkide cinsel ilişkiye girmekten, bedensel ihtiyaçları karşılamaktan çok daha fazlasıdır. Bu anlamda partnerinizin cinsel dünyasını sevgi, şefkat ile beslemenizi bekler. Bu beklentiyi de sizden başkası karşılayamaz. Bu romantik ilişkinizin en özel alanlarından birisidir, bu nedenle partnerinizin bu alandaki beklentilerini karşılamanız ilişkideki mutluluğunuz için çok önemlidir.







Cömertlik

Romantik ilişkide cömert olmanız beklenir.


Cömertlik lüks maddi hediyeler almak, lüks tatillere götürmeniz değildir.


Gerçekten cömert olan bir partner sevdiğine onun mutluluğunu, refahını, duygusal konforunu önemsediğini hissettirebilendir.


Bu ise yardım etmekten, sakinleştirmekten geçer.


Tüm bu beklentileri eksiksiz yerine getiremiyor olsanız dahi, partnerinizin bu konularda çabaladığınızı, istekli olduğunuzu bilmesi de ilişkinizi sağlam, kalıcı ve mutlu bir şekilde sürmesini sağlar.


Ancak sadece kriz anlarında beklentileri karşılıyor, diğer zamanlarda geri çekilip boş veriyorsanız ilişki yaşamaya, sürdürmeye dair olan motivasyonunuz düşük olabilir. Burada kendinize sormanız gereken “Benim gerçekten beklentim nedir? Gerçek, kalıcı bir ilişki istiyor muyum?” olmalıdır.




 

Aile, evlilik, boşanma, evlilik öncesi, aile içi iletişim konusunda danışmanlık almak isterseniz (553) 059 58 57 numarları telefondan randevu oluşturabilirsiniz.

 


 

bottom of page