top of page

Terapistim Bana İyi Geliyor Mu?

Danışmanlık hizmeti almak, evlilik terapisine gitmek, aile danışmanından hizmet almak, kişisel koç ile çalışmak ya da kendi hayatınıza kendi bildiğiniz teknikleri uygulamak. Bunların hepsinde bir ya da birden çok amacınız var.


Daha iyi, daha kaliteli ve doyumu daha yüksek bir yaşama doğru ilerlemek için kullandığınız yardımcı olanaklarda kendi gelişiminizi ya da aldığınız hizmetin size olan katkısının değerlendirmeniz başvurduğunuz yolun ya da kişinin size gerçekten iyi gelip gelmediğini anlamanıza yardımcı olacaktır.



Buna neden gerek var?


Terapi ya da danışmanlık işinin ustalıkla incelikle yapılması gerekir. Birçok psikoterapist terapinin bir sanat olduğunu söyler, haklıdırlar. Bir insanın yaşamına şekil verme gayreti içinde başvurulan kişi olmanın sorumluluğu ciddi ve anlamlıdır. Danışmanlık ya da terapi sürecine bir kişi ya da teknik yolu ile girdiğinizde o kişinin size sunduğu katkının farkında olmak, sizin yaşamınızı güzelleştirme gayreti içindeyken yolunuzun anlamlı bir şekilde ilerlediğinizin farkında olmak hem motivasyonunuzu artırır hem doğru kişiyle çalıştığınızın farkında olmanızı sağlar.


Danışmanlık hizmeti almanın hem iyi hem kötü yönleri vardır.

Yapılan çalışmalar kişilerin sorunlu gördükleri ilişkileri, yaşam noktaları ile ilgili bu tür hizmetlere başvurmalarının, başvurmayanlara kıyasla yaşamlarını ve ilişkilerini iyileştirme ihtimallerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Buna karşılık bu tür hizmetlerin kötü yönü, bu işi yapan kişilerin başarı oranlarının birbirinden çok farklı olması ile ortaya standarttan uzak bir başarı ve katkı tablosu çıkarıyor.


Bazen de danışmanın çözüm araçları kendi yaşam değerleri ve hayata bakışından etkilenebiliyor.


Tüm bunların etkisinden çıkabilmek ve bu tür danışmanlık hizmetini size fayda sağlayacak şekilde alabilmeniz için dönem dönem, mümkünse danışmanızla değilse kendinizin, değerlendirme yapmanız sizin adınıza önemlidir.


Değerlendirme ile ilgili 205 kişiyle yapılan bir anket çalışması bu tür değerlendirmelerin yapılmasının başarı oranını dört kat fazla olmasına olanak tanıdığını göstermiş.



Böyle bir değerlendirme aşaması yaşadığınızda hem kendinizi hem danışmanızı daha iyi anlamanız olanaklı hale gelir.


Bu tür bir değerlendirme sonrasında o güne kadar yapmış olduğunuz çalışmaların size fayda sağlamadığını fark ettiğinizde hemen danışmanızdan ayrılmak yerine kendinizi ve isteklerini daha açık bir dille ifade etmeyi seçmenizi öneririm.


Bazen danışanların kendi istek ve taleplerini nasıl olsa anlar, o bu işi iyi biliyor düşüncesine kapılarak açık ve net bir şekilde söylemiyor oluşu danışmanın da durum ile ilgili efektif bir çalışma yürütmesine engel olabilmektedir.


Süreç ile ilgili değerlendirme yapabilmek için kullanabileceğiniz sorular;


Başladığım günden bu seansa kadar kendimiz nasıl hissediyorum? Buna tam ve açık bir yanıt alabilmeniz için aşağıdaki aşamalarda 1 ile 10 arasında size uygun puanlar vermeniz gerekir.


· Bireysel olarak kendini iyi hissetme:


· Eş ya da partner ile yakın ilişkide kendini iyi hissetme:


· İş, okul, arkadaşlıklar gibi sosyal ilişkilerde kendini iyi hissetme:


· Genel olarak kendini iyi hissetme:


Özel bir konuda çalışıyorsanız bu konuya uygun maddeler ekleyebilirsiniz.


Seanslar ile ilgili değerlendirme yapabilmek için kullanabileceğiniz sorular;


Danışmanınızla ilgili yaşadığınız deneyimle ilgili değerlendirme yapabilmeniz için kullanabileceğiniz başka bir ölçek ise aşağıdadır.

Bir seans sonrasında aşağıdaki maddeleri 1 ile 10 puan arasında puanlayarak bu farkındalığa ulaşabilirsiniz.


· Terapistin beni dinlediğini, anladığını ve bana saygı duyduğunu hissettim:


· Üzerinde çalışmak ve konuşmak istediğim konular hakkında çalıştık ve konuştuk:


· Terapistin yaklaşımı benim için uygun:


· Bu seans genel olarak benim için verimli oldu:


Bu tür aşamalı değerlendirmeleri yaşamınızın başka alanlarında kullanarak farkındalık düzeyinizi arttırabilir, ilişkileriniz ile ilgili açık bir farkındalığa ulaşabilirsiniz.


Gözden kaçmasın:




Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.



Deniz Can kimdir?


Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.



Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:







Danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak için denizcan@canakademisi adresine mail gönderebilir ya da 553 059 58 57 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.


YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.



bottom of page