top of page

Verimli Meditasyon Pratiği İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Meditasyonun faydalarından yararlanmak için meditasyon yapmak istiyor ve denemelerinizin başarısız olduğunu düşünüyorsanız daha etkili ve derin bir meditasyon deneyimini nasıl yaşayabileceğinize dair önerileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Meditasyonun etkili olabilmesi için düzenli ve sürekli olarak yapılması gerektiğinin farkında olun. Bunun için kendinize gün içinde uygun bir zaman belirleyin ve her gün bu zamana sadık kalın.


Meditasyonu ne için kullanacağınıza göre zamanı belirlemeniz daha iyi olacaktır.



NE ZAMAN HANGİ MEDİTASYON?


Sabah meditasyonları genel olarak sizi daha dinlenmiş ve zinde bir güne hazırlar.


Akşam yapacağınız meditasyonlar gün içinde oluşan zihin karışıklığının, duygusal yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur.

Benzer şekilde gün ortasında yapacağınız kısa bir meditasyon günün geri kalanına daha rahat ve zinde devam etmenizi sağlar. Özellikle mesaili çalışan insanlar için öğle tatilinde yapılacak kısacık bir meditasyon günün geri kalanının daha iyi geçmesine aracı olabilir.


Bunun dışında duygusal bir çalkalanma ve yaşamınızla ilgili temel kararları almak için meditasyondan faydalanmak istiyorsanız çok daha özel ve uzun bir zaman ayırmanız gerekebilir. Böyle bir dönemde bir danışmandan açık ve net farkındalık sağlayacak bakış açıları da edinmeniz gerekecektir. Meditasyon tek başına sizin yaşam deneyiminizi iyileştirici ya da hayatınızı güzelleştirici güçte bir yaklaşım değil, yardımcı bir araç olarak yer alabilir.


Bir başka açıdan gün içinde yaşadığınız stres, anksiyeteyi ya da kaygı durumları için hemen o anda yalnız kalabileceğiniz bir yerde uygun bir nefes tekniği kullanarak yapacağınız mini bir meditasyon çalışması size çok yardımcı olabilir.


NASIL BİR MÜZİKLE MEDİTASYON?


Bununla birlikte meditasyon yaparken müziğin size eşlik etmesi konsantrasyonunuzu güçlendirecektir.


Meditasyon müziği denilince hemen akla yavaş ve sakin bir tempodaki müzikler geliyor. Ama siz biraz daha canlanmak ve enerjinizi yükseltmek istiyorsanız daha hareketli bir müziği seçebilirsiniz. Burada önemli olan müziğin çok fazla söz içermemesidir. Parça içinde geçen sözler zihninizi farklı yönlere çekebilir.


AÇ MI, TOK MU OLMALI?


Konsantrasyonunuzu güçlendirmek için meditasyon öncesinde yeşil çay ya da küçük bir fincan kahve içebilirsiniz.


Çok aç ya da çok tok olmak meditasyondan alacağınız verimi düşürebilir.


MEDİTASYONDA NASIL OTURMALI?


Oturma pozisyonunda bir meditasyon deneyimi yaşayacaksanız bağdaş kurabilirsiniz veya bir sandalye ya da koltukta oturabilirsiniz. Meditasyon sırasında uyuyakalma ihtimaliniz yoksa uzanarak da yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken her pozisyonda sırtınızın tamamen dik olmasıdır. Eğik ya da kambur bir duruş içinde meditasyon yapmamalısınız.


Koltukta ya da sandalyede oturacaksanız ayaklarınız yere tamamen basmalı ve kollarınız bacaklarınıza düz bir şekilde uzanmalıdır.


MEDİTASYON SIRASINDA ODAKLANMAK

Meditasyona yeni başlayanların en sık yaşadığı zorluk konsantrasyon ve zihni duygulardan uzaklaştırmak. Aslında bu aşama yukarıda yazdıklarımla birlikte meditasyonun etkili olması ve anlamını bulması için gerekli olan aşama. İlk başlarda zihni susturmak pek mümkün olmayabiliyor.


Farklı duygu ve düşüncelere dalmak çok muhtemel ve normal bir durum. Bu tür bir durumla başa çıkabilmek için mantra olarak anılan egzersize başvurabilir. Mantra belirli bir sesin sürekli tekrar edilmesi olarak kısaca tanımlanabilir. Genelde OM sesi kullanılır. Bunun yerine siz başka bir ses ya da söz kullanabilirsiniz.

Zihninizin dağıldığını fark ettiğinizde belirlediğiniz bu sesi tekrar ederek yine içinde bulunduğunuz ana dönmeyi sağlayabilirsiniz.


HER ZAMAN AKILDA KALMALI


Unutmamalısınız meditasyon bir amaç değildir. O sizin yaşamınızın bir parçası haline gelebilir ve bu sağlıklıdır. Ama buradaki esas amaç günlük akışa kolay ve neşeli bir süreçte yaşayabilmek ve yaşamdaki verimliliği arttırabilmek.

Meditasyonda en sık düşülen yanılgılardan birisi sürekli meditasyon yapma isteğine girmektir. Şayet böyle bir konumda kendinizi buluyorsanız burada meditasyonu amacından uzaklaştırdığınızdan söz edebiliriz. Bu durumda olan kişiler meditasyonu ölçülü bir katkı aracı olarak kullanmaktan çok yaşamdan kaçmak için kullanıyordur ve sağlıksızdır.


Bu nedenle kendinize belirlediğiniz zaman dilimine sadık kalmaya, zamanı aşmamaya ve süreklilik içinde birçok şeyin daha iyi bir duruma geleceğine inanın.


Gözden Kaçmasın:



Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.


Deniz Can kimdir?

Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.


Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:









Danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak için denizcan@canakademisi adresine mail gönderebilir ya da 553 059 58 57 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.




YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.




留言


bottom of page