Evliliklerin hemen hepsi çok güzel hayallerle başlayıp zaman içinde sorunlardan oluşan bir çatışma alanına dönüşebiliyor.
Çoğu insan ilişki içinde yaşadığı problemlerde kendisini haklı gördüğü için diğer eşi anlamaktan uzaklaşıyor.
Bu uzaklaşma ise çiftlerin problemlerinin çözülmemesine neden olmakla birlikte aynı zamanda ilişkinin iyice kopmasına doğru ilerleyen bir yol açıyor.
Çift ve ailelerde gözlemlenen ilişkide sorun çıkaran yaklaşımlar aslında genel olarak düşünsel düzeyde başlıyor.
Evlilikte soruna neden olan yaklaşımların farkında olursanız çözüm üretme aşamasında daha şanslı olursunuz.
KEYFİ ÇIKARIMLAR
Sorun oluşturan nedenlerin en başında keyfi çıkarımlar geliyor. Bir eşin diğeri hakkında somut bir davranışı olmamasına ya da o düşüncesi ile ilgili net bir kanıtı olmamasına rağmen onunla ilgili bir yargıda bulunmak ve onu bu yargı ile suçlamak, eleştirmek. Örneğin, kadın eşin yaşamdaki rahat tavır ve tutumlarından yola çıkarak “Bir çocuk doğursan bakmazsın, çocuk ortada kalır” düşüncesine ulaşmak ve eşi bu konuda sıkıştırmak. Oysa, çocuğa bakıp bakmayacağı hakkında net bir kanıt yoktur.
SEÇİCİ SOYUTLAMA
Bir başka sorun yaratan yaklaşım olan bu tarz sorunların daha da büyümesine neden olabiliyor. Tartışılan bir konu hakkında bir detaya aşırı vurgu yaparak detayı olduğundan büyük hale getirmek tartışmaların daha da büyümesine ve alevlenmesine neden oluyor. Benzer şekilde diğer eşte farklı bir detayın üzerinde aşırı duruyor ve esas problemin o olduğunu düşünebiliyor.
AŞIRI GENELLEMEDE BULUNMA
Soruna neden olan bu yaklaşımda tek bir olaydan ya da birkaç kez tekrarlanmış bir olaydan genellemeler ulaşmak ve bu yaklaşımı eşe yöneltmek. Bu tür bir yaklaşımın en belirgin cümleleri arasında “zaten sen hep böyleydin”, “ne zaman bir karışıklık çıksa bağırırsın”, “benim ailemle hiçbir zaman ilgilenmedin”, “beni her zaman yarı yolda bıraktın” gelir.
BÜYÜTME YA DA DEĞERİNİ AZALTMA
Herhangi bir durumun gerektiğinden daha fazla ya da daha az olarak önemsenmesidir. Bu genelde bir eşin diğer eşin yaptığı katkının anlamının azaltılması ile ortaya çıkar.
Bir tartışma sırasında yakınarak “Yıllarca bu evin en çok işini ben yaptım.” diyen eşe diğeri “Tabii yapacaksın, sana hizmetçi mi tutacaktım.” demesi aslında eşin hem konumunu sarsan hem de yaptığı işin, fedakarlığın ve katkının değerini azaltan bir yaklaşımdır. Bu tür yaklaşımlar genelde bir tarafın içerlemesine ve ilişkiden kendisini geri çekmesine neden olur.
KİŞİSELLEŞTİRME
Aslında yaşanan durumla ile ilgili ortada çok fazla kişiye yönelik bir tavır olmamasına rağmen kişi bunu kendi zayıf yönlerinden kaynaklandığını düşünerek hareket eder.
Örneğin bir eş diğerine şu cümleleri sarf edebilir:
“Beni saf bulduğun için böyle davranıyorsun, benim sesimi çıkarmayacağımı düşünüyorsun. Başkası olsa daha dikkatli davranırdın”.
Bu cümleyi sarf eden kişi aslında sanki eşinin bir başka partnerle olan ilişkisini görmüş, gözlemlemiş gibi düşünür. Oysa, belki de eşin ilişkilere daimi yaklaşımı dikkatsizcedir.
YA HEP YA HİÇ TARZI DÜŞÜNME
Bu yaklaşımda daha çok bir durumun sonucuna odaklı değerlendirmelerden oluşur. Günün sonunda elde edilenin ne olduğuna bakılma yanılgısı buna neden olur.
Ya başarmıştır ya başaramamıştır. Ya yemek lezzetlidir ya değildir. Ya evin alış verişi düzgün yapılmış ya yapılmamıştır. Ya tamirat işi yapılmış ya yapılmamıştır.
Çaba, emek ve zaman görmezden gelinir. Yolda iken yaşananlar, kişinin denemeleri önemini yitirmiş ve sadece sonuçla ilgilenilmiştir. Bu tarz yaklaşımlarda da bir eşin kendini değersiz, önemsiz ve başarısız hissetmesine yol açan bir etki yaratılmış olur.
Gözden Kaçmasın:
Dinlemek İsteyebilirsiniz:
Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz:
Deniz Can kimdir?
Sitede yayınlanan yazıların yazarı.
Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.
Uzman Sosyolog.
Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:
YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.
Comments