top of page

Farklı Bir Çözüm Aracı: Nefes Terapisi

Çok çabalamanıza rağmen sizi hala geride tutan, çok anlam veremediğiniz ama yine de o huzurlu, neşeli ve mutlu yaşamı engelleyen bir şey olduğu hissi ile yaşıyor olabilirsiniz.

Son yıllarda kişisel gelişim konusundaki çalışmalar oldukça yaygınlaşmaya başladı. Hatta enerji teknikleri ve bununla yapılan duygusal sağlık çalışmaları da hızla büyüyor. Bu tür çalışmalara ilgi gösteren her birey yaşamının daha iyi, daha güzel olmasını istiyor. Aynı zamanda bedensel sağlığını da uzun süre koruma ve fiziksel olarak aktif olmayı da istiyor.


Tüm bunların altında yatan neden ortak; yaşamı sevmek ve onun güzelliklerini daha çok alabilmek.


Bazılarımız bunun için belki koçluk çalışmalarına, atölyelere katıldı ve katılmaya devam ediyor.


Bazılarımız bir psikoterapistle, danışmanla, bir koçla ya da enerji teknikleri uzmanıyla hayatını daha da güzelleştirmek için özel seanslara katıldı ve katılmaya devam ediyor.


Birçoğumuz bu konuda yazılan yazıları okuyoruz, kitaplara ilgi gösteriyoruz.


Tüm bunları yapmanıza rağmen sizi hala geride tutan, çok anlam veremediğiniz ama yine de o huzurlu, neşeli ve mutlu yaşamı engelleyen bir şey olduğu hissi ile yaşıyor olabilirsiniz.




Bir girişim için, bir yenilik için, bir değişim için kendinizi yeteri kadar hazır ve cesur hissetmiyor olabilirsiniz.


Düşünsel boyutta fark ettiğiniz, değiştirmek istediğiniz durumlarla ilgili bir dönüşüm sağlayamadığınız için dönem dönem kendinize kızıyor, hatta hayal kırıklığı dahi yaşıyor olabilirsiniz.


Çoğu insan böyle bir döngüye girdiğinde umutsuzluk ve karamsarlık içinde o güne kadar yaşamını güzelleştirmek için ayırdığı zamanın, uyguladığı tekniklerin işe yaramadığı düşüncesine kapılır. Oysa gerçek bu değildir.


Tüm bu çalışmalara rağmen bedenimizde, duygusal dünyamızda bilinçsizce yer alan ve ne olduğunu anlayamadığımız bir enerji ile karşı karşıyayızdır. Nefes terapisi tam olarak bu enerjinin serbest bırakılmasını sağlar.

Bir nefes terapisine katıldığınız zaman sevgi ve şefkatle uyumlu olmayan düşüncelerinizin, duygularınızın ve anılarınızın sizde yarattığı inanç kalıplarının farkına varırsınız. Bu kalıplarla karşılaşmanız daha çok hatırlama şeklindedir. Bu durumlarla ilgili her şey gözünüzün önünden bir film şeridi gibi geçer gider.


Duygularınızda ve bedeninizde bilinçsizce duran bu enerjiler bir kez serbest kaldığında içsel yaşam gücünüz artar ve daha hareketli daha üretken bir yaşama doğru ilerlersiniz.


Nefes terapisi, meditasyon sırasında, yogada kullanılan ve internette bulabileceğiniz diğer nefes tekniklerinden farklı bir işleve sahiptir.


Nefes çalışmasının meditasyon veya yogadan farkı nedir?



Meditasyon sırasında zihinsel konuşmalarınızın farkına varırsınız ve mümkün olduğu kadar bunları yönetmeye, kontrol altına alma konusunda uzmanlaşırsınız. Meditasyonun bu anlamda hayatımıza kattığı anlam ve değer göz ardı edilemez.


Bir nefes terapisi sırasında ise zihinle olan bağlantının kesilmesi ve bedenimizle, öz enerjimizle olan bağlantımızın yeniden kurulmasına olanak sağlanır. Nefes terapisindeki iyileşme de tam olarak burada başlar.


Kendi içsel bilgeliğimizle, enerjimizle kurduğumuz bağlantı daha yüksek farkındalıklara açılmamızı sağlar.


Daha yüksek farkındalık nedir?


İlk olarak bir bütün olarak olayları ve yaşanılanları değerlendirme halidir. Resmi daha büyük bir pencereden görmek yaşanılanın tam olarak aslında ne olduğunu anlamaya yardımcı olur. Bu da bir olayla ilgili yanlış anlaşılmaları, kendimize yönelttiğimiz suçlayıcı duyguları, bir başkasının yargılama alışkanlığı yerine durumun yarattığı olumsuz etkinin çözümlenmesini sağlar.


İlişkide olduğumuz, hayatımıza giren insanlarla ilgili empati becerimizin gelişmesidir. Bize yönelik yapılmış kötü bir davranışa ve buna sebep olan durumla ilgili karşımızdaki kişiyi o davranışa iten, sürükleyen nedenleri açık ve net olarak görmemizi sağlar. Bu bakış açısı çoğu durumda bizi öfkeden kurtarır. Kendimizi ezilmiş ve haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüz durumlar içinse kendimizi güçsüz, aciz ve kurban rolünden çıkmasına yardımcı olur. Bir insana karşı haksızlık yaptığımız duygusu içerisindeysek o insanın bu davranışı kabul eden durumları ve özelliklerini anlamamıza yardımcı olur. Aynı zamanda bizi o davranışa sürükleyen kendi içsel süreçlerimizle ilgili de bir farkındalık sağlar.





Doğanın, yaşamın ritmine dair açık ve net bir algı oluşmasıdır. Bu algı bizim doğru zamanda, doğru karar ve girişimlerde bulunmamız için bize yardımcı olur. Bu yardım ise bizi gerçek başarıya, hedefleri gerçekleştirecek adımlar atmaya, isteklerimizi gerçekleştirmeye taşır.







Bütünsel sağlığın gittikçe önem kazandığı ve daha iyi anlaşıldığı bugünlerde. Tek bir yaklaşımın, tek bir tekniğin yeterli olmadığını fark ediyoruz. Nefes terapisi de bütünleştirici etkisi ile yaşamınıza etkili ve iyileştirici bir araç olarak yaşamınızda yer bulabilir.


İlginizi çekebilecek diğer yazılar:






Her yazı için kısa bir elektronik posta almak için Abone olabilirsiniz. Abone olmak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın ve sayfadaki mail adresi kutucuğuna mail adresinizi girin.





bottom of page