top of page

İyi Bir Psikolojik Danışman Nasıl Olur?

Bu yazıda yanıt bulabileceğiniz diğer sorular:

Bir psikolojik danışmandan ne beklemeliyim?
Terapi bana nasıl yardımcı olur?
Psikolojik danışmanlık seanslarından nasıl faydalanabilirim?

Aile danışmanlığı sorunlarımızı çözer mi?


İlişki terapisi bize ne sağlar?


Yaşam içinde karşılaştığımız birçok olay duygusal anlamda bizi sıkan, rahatsız eden deneyimler yaratabiliyor. Bu rahatsızlık arttıkça da olayın esas sebebi olan kişiye karşı hissedilen olumsuz duygular çevrede bulunan diğer kişilere yansıtılmaya başlanıyor.


Hal böyle olunca artan mutsuzluk, huzursuzluk duygular çözüm arayışına götürüyor.


Günümüzde bununla ilgili ilk başvurulan kaynak internet oluyor. İnternet üzerinden konuyla ilgili araştırmalar yapılıyor, bilgi ediniliyor. Belirli bir farkındalık yakalanıyor.


Bu süreç genel olarak konuyu çözebilmek için bir danışman arayışıyla devam ediyor.


Belki kendi seçtiğiniz, belki tavsiye üzerine gittiğiniz bir danışmandan seans almaya başladığınızda onun gerçekten yardımcı olup olmayacağını nasıl anlarsınız?




Halk arasında şöyle yaygın bir anlayış var: “Psikolojik danışmanlar sadece dinliyor.”


Bir psikolojik danışman sizi sadece dinliyorsa o kişiden hizmet almayı hemen bırakabilirsiniz.


Tabii, burada gözden kaçırmamanız gereken bir durum var. Belki ilk iki bazen de üç seans danışman sizi dinlemek ister. Sizi tanımak, içinde bulunduğunuz durumu etraflıca anlamak için sizden öğrenmeye ihtiyacı vardır. Bu şekilde sizinle ilgili bir perspektif oluşturur ve bu perspektif üzerinden bir teknik uygulamayı seçecektir.


Bu iki üç seans sizi dinlerken aynı zamanda anlamak için size sorular yöneltebilir. Bu seanslarınızda bir alt yapı oluştuğuna ve geleceğin umut vadettiğine işarettir.




Halk arasında bulunan diğer beklenti ise “Bize ne yapmamız gerektiğini söylemesi gerekir. Biz zaten çözümü bilsek ona gitmezdik.”



Bir psikolojik danışman size ne yapmanız gerektiğini söylüyorsa o danışmandan da hızla uzaklaşın.


İyi bir psikolojik danışman insanlara ne yapması gerektiğini, nasıl yaşaması gerektiğini, nasıl ilişkiler kuracağını anlatmaz. Çözümün sizde saklı olduğunu bilir ve sizi çözüm aradığınız konusunda güçlendirir.


Bunun yerine sizin yapınıza uygun hafif dokunuşlarda bulunur ve bununla birlikte sizin kendiniz için en uygun yolu seçmenize izin verir. Bu konuda da belirgin bir destek ve kontrol sağlar. Seçimlerinizi kendinizin yapması yaşam içinde kendinizi daha güçlü ve özgür hissetmenize giden yegâne yoldur.


Başka bir açıdan da sizi altta yatan duygular ve düşüncelerinizle tanıştırır. Beklentileriniz, kendinizi ifade etme şekillerinize ışık tutar, yön verir ve daha sağlıklı bir zemine taşımaya gayret eder.


Bunun dışında size ne yapmanız, nasıl yaşamanız gerektiğini söyleyen bir psikolojik danışman kendi doğrularına ve yaşam tarzına uygun bir bakış açısını size aktarıyor olabilir. Sizin mantık süzgecinizden geçip içselleşmemiş olan her yönlendirme yeni bir şartlandırma, boş bir umut ve beklenti yaratır. Bu ise uzun vadede yeni bir mutsuzluk kaynağı olabilecek güçte bir enerji akışını başlatır.



Bir psikolojik danışmanla sizin faydanıza uygun ilişki nasıl kurulur?

Bir psikolojik danışmanın yegâne amacı sizin hayatınızda bir farklılık yaratmaktır. Bu farklılığı da mümkün olduğu kadar sizin keşfinizde yatmasını ister.


Bunun için yapabileceğiniz en iyi katkı, anlatmaktır. Bir durumu ve olayı ne kadar açık ve net bir şeffaflıkta danışmana aktarırsanız geri dönüşü de o kadar yüksek ve etkili bir katkı olur.


İki nedenle bu etki sağlanır:


İlk olarak, siz ifade etmekten çekindiğimiz, ürktüğünüz konular ve duyguları anlatarak bir boşaltım sağlarsınız.

İkinci olarak, danışman siz anlattıkça konuşmaktan çekindiğiniz konuları üzerinden size daha derin sorular sorarak belki o ana kadar farkında olmadığınız karanlıkta kalmış konuların aydınlanmasını sağlar.


Bu sadece bireysel psikolojik konularda alacağınız danışmanlıklarla ilgili değildir. Çift ilişkilerinde, ilişki terapisinde, aile danışmanlığında, ergenlerle ilişkilerde de etkilidir. İletişim kurarken birbirinize kullandığınız dil ve beden ifadeleri aranızdaki sorunların çoğalmasına ve artmasına neden oluyor olabilir.

Bir danışmanla kuracağınız bu ilişki partnerinizle, eşinizle, çocuğunuzla ya da ebeveyninizle aranızdaki sevgi bağını daha görünür hale getirebilir. Böylece ilişki içinde yaşadığınız ve problemli alan saydığınız durumlar çözüme kavuşabilir.


Ve iyi bir psikolojik danışman ya da terapist sizi bir adım öteye geçirecek bir terapi tekniğini mutlaka seanslarına ekleyecektir.

İyi bir terapist terapiyi her zaman yalnızca karşılıklı bir sohbet olmaktan ötede, bir deneyim haline getirmeye çalışır. Bu deneyim terapistin ya da danışmanın size uygun seçeceği bir terapi tekniği ile taçlandırılır.


Bu ise size kontrollü bir alan ve zaman içinde bulunduğunuz sorunu deneyimleme ve yeniden biçimlendirme şansı verir.



 

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
 

Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.


 

Dinlemek isteyebilirsiniz:





Deniz Can kimdir?

Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.


Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:






 

YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.


 




bottom of page