top of page

Yaşam Kalitenizi Yükseltmek için Bütünsel Olarak Solunumu Arttırmak


Bireysel sağlığımız için önemli olanların en başında gelenler;



Bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve bağışıklığı arttırmak
Stresin negatif etkilerinden uzaklaşmak
Detoks yapmak

Kendini seven, yaşamına önem veren insanların sıklıkla üzerinde durduğu bu başlıklar için etkili, tasarruflu ve kolay bir araç olan nefesimizi kullanabiliyoruz.


Yaşın ilerlemesi, sigara kullanımı, hava kirliliği, hareketsizlik ve yanlış beslenme gibi birçok faktör akciğerlerin çalışma verimliliğini düşürüyor bu da nefes kapasitemizde bir düşüşe neden oluyor.


Nefesimizin geniş, rahat ve akışkan olması bu anlamda sağlığımız için gereklilik. Ne yazık ki, birçok insan düşük kapasiteli bir solunumla yaşamını sürdürmeye çalışıyor.


Sığ nefes alarak yaşamak ise daha çabuk yorulmaya, sürekli halsizliğe neden oluyor.


Solunumun kalitesini ve kapasitesini arttırmak için diyafram nefesini kullanmamız gerekiyor. Diyaframa nefes almak akciğerlere giren havanın %65-80 oranında artmasını sağlıyor.

Diyafram Nefesi Almanın Faydaları Nelerdir?


Diyaframdan nefes alma egzersizlerinin vücudun normal fonksiyonlarına katkı sağladığı birçok durum mevcut. Diyafram nefesi, irritable bağırsak sendromu, uyku problemleri, depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik problemlerin seyrinde de fayda sağlayabilir.


Bu rahatsızlıklar dışında diyafram nefesinin birçok farklı katkısı bulunur:

  • Sakinleşmeyi sağlar, stres hormonlarının aşırı miktara ulaşması ile vücuda verebileceği zararın önüne geçilir.

  • Kalp ritminin yavaşlamasını sağlar.

  • Kan basıncının düşürülmesine katkıda bulunur.

  • Karın kaslarının güçlendirilmesine yardımcı olur.

  • Aşırı egzersiz halinde vücudun dayanıklılığının artmasını sağlar.

  • Kas yırtılmasının ve yaralanmalarının önlenmesinde katkı sağlar.

  • Solunum hızının azalması ile vücudun enerji ihtiyacının dengelenmesini sağlar.

  • Sindirim sistemimizin daha etkin, sağlıklı ve dengede çalışmasını sağlar. Nefes verirken diyafram yavaş yavaş şemsiye şeklinde yükselmeye ve etrafında bulanan sindirim sistemi ile ilgili organları baskılamaya başlar. Böylece ikinci beyin dediğimiz bağırsaklarımız uyarılır ve sindirim sisteminin daha dengede çalışması sağlanır.

  • Düzgün ve rahat bir diyafram nefesi yarattığı vakum etkisi ile lenfi kan dolaşımına çekerek lenfatik sistemi uyarır. Lenfatik sistemin nefes ile uyarılması sonucu; hücreler arasında bulunan sıvı içerisinde, tahliye edilmeyi bekleyen toksik maddelerin atılımı 15 kat artar. Lenfatik drenaj aktivasyonu ile detoks etkisi yaratır.

Diyafram nefes kapasitenizi arttırmak için basit nefes egzersizlerinden daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır.


Bir uzman ile belirli bir süre diyafram kapasitenizi arttırmaya yönelik çalışmak ve artmış diyafram nefesi seviyenizi korumak için nefes pratiklerini günlük yaşamınız içine almanız gerekir.




bottom of page