top of page

Kendini Affetmek… Ama Nasıl?

Affetmek yaşadığınız, benlik saygınızı azaltan bir durumdan kaynaklanan olumsuz duygu ve düşüncelerinizin etkisinden çıkmak ve yeniden kendinize dair olumlu bir bakış açısıyla yaşamınızda devam etmenize yardımcı olmak için uygulanan ve psikoterapide oldukça anlamlı bulunan bir uygulama alanıdır.


Affetmek birçok enerji tekniği ve spiritüel çalışma içinde anlam dezenformasyonu yaratılarak kullanılıyor.


Hatta, affetmek ile ilgili birçok geçersiz anlam yüklemesi de mevcut: Mesela bir insanı affetmenizin hayatınıza bolluk bereket getireceği söylenebiliyor.


Affetmenin aynı zamanda yaşamınıza iyi ve güzel bir aşk ilişkisi getirebileceğine dair reklam kokan birçok anlatıya rastlamanız mümkün.


Affetmek bunlardan hiç birisi ile direkt ilgili değildir.



Affetmek daha çok tamamen kendinizle ilgilidir. Hissiyatınızı, farkındalığınızı ve benlik saygınızı olumlu olarak etkiler.

Hissiyatınız, farkındalığınız ve benlik saygınız olumlu etkilendiğinde, başka bir anlamda pozitif şekilde yükseldiğinde diyelim, yaşama tutunuşunuz ve katılışınız da güçlenir. Şayet bu etkiyi yakalayabilirseniz, yaşam alanlarınız olumlu bir şekilde etkilenir.


Peki bu etkiyi yakalayabilmek için affetmeye nasıl bakmak gerekiyor?

Affetmek denildiğinde akla iki farklı olay yönü geliyor.


İlki, kişinin mağduriyet yaşadığı, haksızlığa uğradığı bir durum ya da ilişki. Mesela, aldatılma, terk edilme, işten atılma, hırsızlığa uğrama gibi mağdur edildiği ya da hak kaybına, hayal kırıklığına uğradığı durumlar.


İkincisi, kişinin güçlü ve zalim rolünde olduğunu düşündüğü ve haksızlık yaptığını düşündüğü bir durum ya da ilişki. Aldattığı, terk ettiği, farkında olmadan haksızlık yarattığı, yani gücünü kötü etkileri ve sonuçları olacak bir biçimde kullandığı zamanları işaret eder.


Her ikisinde de kişi önce tüm kırgınlığını, öfkesini ve hüznünü olayın diğer kahramanı olan kişi üzerinden düşünür. Bütün duygular ve bakış açısı karşısında olduğu kişi ya da kişilere yöneliktir.


Bu duruma ait sağlıklı bir farkındalık geliştirildikten sonra kişi daha çok yaşadığı olayı ya da olaydan dolayı hayatı suçlar. Bu defa öfke, nefret, kin gibi ağır etkili duygular hayata, yaratıcıya yöneltilir. Bu süreçte birçok olumsuz duygu ve düşünce üretilir. Allah tarafından sevilmediği, hayata uygun olmadığı, hayatın kötü olduğu, yaşamın, sistemin ezici etkili olduğuna dair birçok bakış açısı geliştirilir.


Affetmenin başka bir boyutunda ise kişi artık kendini olayın ya da ilişkinin içinde kurban gibi görmez ve durumun ortaya çıkmasına, yaşanmasında kendi payı olduğunun da farkındadır. Bu nedenle kendisine dair öfke, kırgınlık hissi ile doludur.

Buraya kadar olan kısımda dikkatinizi çektiyse affetme süreci her zaman haksızlığa uğramak ve haksızlık yaratmak üzerine kuruludur. Ve bu duyguların, düşüncelerinin etkisinden çıkmak üzere ilerliyor.


Buraya kadar birçok insan nefes, meditasyon ve danışmanlık hizmetleriyle ulaşabilir.

Bundan sonrasında kişi çalışmalara devam ettiğinde bir farkındalık sıçraması yaşar. Kendini affetmenin çok farklı bir boyutuyla karşılaşır.


Bugüne kadar kendine yönelttiği ve aslında kendine kısıtlamaya devam ettiği düşüncelerin dışına çıkar. Burası artık kişinin tamamen duygusal özgürlüğe geçeceği bir dönemeçtir. Kişi kendisiyle ilgili açık ve yenilikçi bir gerçeklikle yüzleşir.




Bu dönem içinde olan ya da kendini affetmenin yüceltici değerinin farkına varmak isteyen herkes için aşağıya bir affetme metni bırakıyorum.


Bilinçlerinizin farkındalığının bu düzleme ulaşması dileğiyle her gün bir kere yalnız kaldığınız bir yerde okuyabilirsiniz:


Bugüne kadar kendimi diğer insanların yargıları ile küçülttüğüm ve limitimi sınırladığım için kendimi affediyorum.


İnsanların bana kötülük yapmasına izin verdiğim, kötücüllerle baş edemeyeceğime inandığım için beni affet kalbim.


Beni hiç mutlu etmediği halde ilişkimi sürdürmek zorunda hissettiğim ve kendimi sıktığım için beni affet kalbim.


Aldattığını, yalan söylediğini ve güvenilmez olduğunu fark ettiğim insanlarla ilgili zarar görene kadar önlem almayarak sezgi ve farkındalığımı küçümsediğim için beni affet kalbim.


Gerçeklerin farkında olduğum halde başkalarının düşünce ve yönlendirmelerine uygun davrandığım için kendimi affediyorum.


Çekiciliğimi, zekamı, düşünce tarzımı, bilgimi ve deneyimimi küçümsediğim ve küçümsemelerine izin verdiğim için beni affet kalbim.


Siz kendinize ait başka bir metin düzenleyebilir ya da bu metni geliştirebilirsiniz.


Gözden kaçmasın:








Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.



Deniz Can kimdir?


Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.



Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:








Danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak için denizcan@canakademisi adresine mail gönderebilir ya da 553 059 58 57 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.




YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.



Comentarios


bottom of page