top of page

Meditasyon Yapmak Başarıyı Nasıl Arttırır?

Yaşamınızın kaliteli, doyumu yüksek olması için arayışını varsa, dikkatinizi yaşamanızı güzel ve neşeli geçirmeye odaklıyorsanız muhtemelen meditasyon ile ilgili birkaç yazı ya da bilgilendirici içeriğe ulaşmışsınızdır.


Meditasyonun genel olarak üzerinde durulan faydaları arasında rahatlama, stresten arınma ve hafızayı güçlendirme etkilerinden söz edilir.


Tüm bunlar sizi başarıya taşıyor mu?


Hem evet hem hayır.




Başarmak için odaklanmak ve stresten arınmak daha mantıklı kararlar almanıza yardımcıdır. Fakat bütün olarak başarmanızı sağlamaz. Aslında, başka bir açıdan tamamen stressiz olmanız ve aşırı rahat yaklaşımlarınız başarıyı ıskalamanıza ya da ertelemenize neden olur.

Başarılı olmak için gereken ve beklenen koşulları yerine getirmeniz gerekiyordur çünkü başarı her zaman dış onaylı bir durumla gerçekleşir. Bu anlamda rahatlama, stresten arınma ve odaklanma başarı için daha rahat olmanıza olanak sağlar ama buna ek olarak meditasyon pratiğini derinleştirerek daha pratik ve seri bir şekilde ilerleyerek başarıya giden yolu hızlı geçmeniz aynı zamanda da yoldan keyif almanız mümkündür.


Anı yaşamak, hayatı yavaşlatmak ve işleri ertelemek güzel beceriler olmakla birlikte nerede ne zaman nasıl kullanılacağının farkında olmak gerekir.


Amerika’daki üst düzey yöneticilerin çoğu günde 40 dakikaya ulaşan meditasyon pratiğini düzenli olarak uyguluyorlar. Sizce onlar meditasyonu sadece rahatlamak için mi kullanıyor?


Hem de bir sürü iş yükü ve sorumluluk altındayken rahatlamaya çalışmaktan başka bir amaçları olabilir mi?


Yönetici olmak başka bir anlamda yüksek sorumluluğu olan bir iş yükünün olması anlamına gelir. İşinde ustalaşmış yöneticiler esip gürleyen, bağırıp çağıran değil daha çok sakin, kendinden emin ve sanki ters giden hiçbir şey yokmuş gibi görünür ve ortaya çıkan problemlere de bu sakinlikle çözüm ararlar.


Bu anlamda başarılı olmak için erteleme alışkanlığı sorunları tamamen görmezden gelmek değil, öfkeyi ve stresi erteleyebilmekten geçer.


Diğer yandan rahatlık hissi ise önünüze gelen sorunu çözebileceğinize dair kendinize duyduğunu güvenden geçer.


Bu ikisi dengeleyebilmek ise daha çok zihin kontrolü ile sağlanabiliyor. Zihin kontrolünü sağlayabilen kişiler hem hayatta daha başarılı hem daha rahat ve keyifli işler yürütebiliyorlar.


Bu yine de tek başına yeterli değil. Problem çözme becerisinin gelişmiş olması da gerekiyor.


O zaman başarılı yöneticiler neden meditasyon için yaklaşık 40 dakikalık bir zaman ayırıyor?


Kalifornaya’daki Santa Barbara Üniversitesi’nde 45 tane lisans öğrencisi ile yapılan bir meditasyon araştırmasında 2 hafta boyunca haftada 2 olmak üzere 4 meditasyon ve farkındalık dersine katılan öğrencilerin başarı düzeylerindeki değişim inceleniyor.



Araştırmanın sonunda farkındalık derslerine katılan öğrencilerin akademik başarısında hızlı bir artış gözleniyor.

Peki yaptıkları neydi?


İçe dönerek dışa olan bağımlılıklarını, beklentilerini kestikleri bir zaman dilimini yaşamaları, bunu da nefes egzersizleri tamamlamalarıydı.


Meditasyon yapan yöneticilerin büyük çoğunluğu da meditasyon pratiklerini stresten arınma ya da rahatlama için değil, daha çok kendi güçlü özelliklerini bulup keşfetme üzerine kurguluyorlar. Bu anlamda bugüne kadar denediğiniz meditasyon sizi isteğinize ulaştırmadıysa tekniği daha farklı bir yolla kullanmayı deneyebilirsiniz.


Kendi özünüze dokundukça kendi gücünüzü daha çok keşfedersiniz. Belki de bugün ilk kez başarıya gidecek yolu aydınlatmak için kendi içinize dönüp orada neler var, neleri tamamlamak gerekiyor diye bakabilirsiniz.


Tamamlayıcı Yazılar:







Ücretsiz abone olarak, ilişki, çift ve aile konulu haberler için yazı için kısa bir mail yapabilirsiniz.



Deniz Can kimdir?


Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.



Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:



Spotify |Anchor | Google | Youtube






Danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak için (553) 059 58 57 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.



YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlıkla ilgili bilgiler hakkında yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık hizmetinden yararlanılarak iletilmek istenen amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucusunun içeriğinden önce hazırlanmış bir uzmana ihtiyaç duyar. Bu sitede yer yazıların her bana ait olan telif hakkı alan hakları ile korunmaktadır.





bottom of page