top of page

Her Şey Yolunda Giderken Nefes Egzersizi Yapmalıyı Mıyım?


İş yaşamında sürekli gelen telefonlar, elektronik postalar, yanıt verilmesi gereken kişiler, takip edilmesi gereken işler derken çevresel gürültü ve hava kirliliği ile yoğun bir baskı altında kalırsınız.


Bu tür uyaranlar sadece iş yerlerinde değil her yerde her zaman vardır. Ev içinde sürekli açık olan televizyon, zamansız çalan telefonlar… Sokakta iken arabaların gürültüsü, sağdan soldan bir anda çıkan motorlar, dikkat çekmek için yerleştirmiş afişler, bağıran satıcılar her zaman için zihni açık tutan ve farkında olmasınız da tehlikeli ya da güvenli ayrımını yaptırır.


Sıradan geçen bir gün boyunca zihin yorulur.

Tüm bunların yanında hayatınızda sizi sıkıntıya sokan ve stres seviyenizi yükselten başka durumlarda varsa bu yorgunluk artarak çoğalır. Özel hayatta yolunda gitmeyen bir ilişki ya da ilişkisizlik, iş yerindeki bir problem ya da kazancınızın masraflarınızı karşılamaya yetmemesi, tartışmalı bir ebeveyn çocuk ilişkisi gibi durumlar da zihin hem problemleri çözmeye uğraşır hem de sizi güvende tutmaya uğraşır. Bunların hepsi stres seviyenizi arttırır.





Stres seviyesinin sürekli olarak yüksek olması beden üzerinde de çeşitli tepkilere yol açar. Bunların en bilinen örnekleri kas ağrıları, uykuya dalmakta zorluktur.


Bu hal bir süre sonra konsantrasyonunuzun bozulmasına ve odaklanma güçlüğünün ortaya çıkmasını sağlar.


Bu durum ise sizin çözmeniz gereken problemlere odaklanmanızı ve kalıcı çözümler üretmenizi de engeller.






Bu tür bir durumla karşı karşıya kaldığınız da nefesin size faydası olacağını düşünüyorsanız hem doğru hem yanlış bir bilgiye sahipsiniz.

Nefesi kullanmak bedeni derin gevşeme ve rahatlamaya götürür. Ama kriz anında nefesi kullanarak durumun üstesinden gelmeye çalışmak beklediğiniz sonucu almanızı engeller.


Bu nedenle nefesin faydalarını biliyorsanız bunlardan yararlanmak için onu önceden düzenlemeniz ve doğal nefes kalıbına oturtmanız gerekir.


Bu okulda sınavdan önce dersi dinlemek, konuya hakim olmak ve sınavda olağan sonuç olarak başarıyı elde etmeye benzer. Hani, bir gece önceden çalışmak nasıl ki, çok yüksek başarı getirmezse acil kriz anında nefes egzersizini kullanmak istediğiniz etkiyi yaratmaz.


Derin gevşeme egzersizleri bedenin sürekli yüksek stres seviyesine maruz kalmamasını sağlar.

Beden derin gevşeme halinde olduğunda hayat içindeki akışta, problem karşısındaki soğukkanlılık ve mantıklı çözüm üretmek de kendiliğinden olur. Ekstra çaba gerektirmez.


Beden “derin gevşeme” haline geçtiğinde solunum rahat, eller ve ayaklar sıcak ve ağır, kalp vuruşları sakin ve düzenli, karın sıcak, alın serindir.


Bu hali sürekli korumak ya da kriz anında bir durumdan en az etkilenme durumunda olmak için nefes neden etkilidir?


Bedeni rahatlatmak için çabalarımızın başında nefes gelmesinin en büyük nedeni onun ritmini bilinçli olarak düzenleyebilmemizden gelir.



Doğru ve derin nefes almayı öğrenmek gevşemeyi öğrenmek yolunda atılan en önemli adımdır.


Doğru ve derin nefesler almak stres sırasında ortaya çıkan hızlı, sığ nefeslerin önüne geçer.


Nedir nefes almayı önemli kılan?


Doğru ve derin nefesler alındığı zaman damarlarımız genişler ve dolayısıyla kanın içindeki oksijen en derin noktalara kadar ulaşır.


İyi nefes nasıl olmalıdır?


İyi nefes ağır, derin ve sessiz olmalıdır. Bunun için de denge, ölçü ve uyum gerekir.


İyi nefes almak aslında iyi nefes vermekle başlar. İyi nefesler sessizce burundan alınır ve alındığı sürenin iki katı sürede sessizce burundan verilir.


Bu anlamda gün içinde herhangi bir neden yokken dahi temel nefes egzersizini uygulamanız bedeninizin rahat ve gevşek olmasını sağlar.


Temel nefes egzersizi nasıl uygulanır?


Nefes almadan önce ciğerlerinizi tamamen boşaltın.


Ardından bir-iki diye sayarak nefes alın. Ve hemen ardından kısa bir süre bekleyin ve bir, iki, üç, dört diye sayarak nefesini verin. Burada önemli olan aldığınız sayının iki katında nefesi vermektir. Yeni bir nefes almadan önce bir, iki diye sayın.


Bir tekrar daha yapın. Ve bu iki tekrarın ardından yeniden başlamak için en az beş kere normal nefes alışverişinize dönün.


Nefesinizi bu sakin döngüye alıştırmak için günde en az kırk kere bu egzersizi uygulamanız gerekir. Nefes kalıbınız bu döngüye alıştığında artık nefesiniz otomatik olarak bu kalıpta olacak ve derin nefesin faydalarından yararlanıyor olacaksınız.


Burada bir kez daha yazının başında vurguladığım konuya değinmek isterim. Nefesi acil yardım butonu gibi sadece stres, korku ya da endişe anında kullanmanız tam bir etki göstermez. Önemli olan bunu doğal nefes kalıbınız olarak yerleşmesidir.


Aşırı endişeli, korku verici ve stres yoğunluğunun arttığı dönemlerde bir nefes koçuyla çalışmanız gerekir.


Gözden Kaçmasın:



Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.


Deniz Can kimdir?

Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.



Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:





YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.



bottom of page