top of page

2021’den Öğrenmemeniz Gerekenler

Yeni bir yıla girerken bir yıllık süreçte yaşadıklarınızı gözden geçirmek ve yeni yılı daha iyi, daha güzel bir bakış açısı ile karşılamak bireysel süreçler için oldukça anlamlıdır. Böyle bir değerlendirme yapmak çoğu zaman bazı şeyleri daha iyi kavramamıza ve geçen süreden bir şeyler öğrenmemize olanak tanır.


Bu yılın dışında.


Bu yılı değerlendirirken kesinlikle üzerinde durulması gereken “Öğrenmemen gereken neler var?” sorusu olmalı.


Peki, neden öğrenmemeliyiz?


2021 hepimiz için büyük bir kısıtlama ve sınırlılık içinde girdiğimiz bir yeni yıl oldu. Hatırlarsanız, hepimiz 31 Aralık 2020 gecesini evlerimizde gönlümüzün isteklerinden uzak bir şekilde geçirdik.


Devamında bahar aylarına kapanma ile giriş yaptık ve umudumuz aşıdaydı.


Bahar aylarında yaşadığımız kapanma süreci baharla birlikte taze ve coşkulu olma hissimizi giderek zorlaşan bir şekilde bastırmamıza neden oldu.


Yaz aylarının başlarında geçmemiş olan tehlikenin altında özgürlüğümüze kavuştuğumuzda bütün umutlarımız aşının etkili olmasına bağlanmıştı. Ve tam biraz rahatlayacağız derken yangınlarla birlikte öfke ve çaresizlikle yüzleştik.


Özetle 2021’in ilk altı ayında yaşadıklarımızı yaz aylarında telafi etme şansı bulamadık.


Yaz aylarının sonunda bu kışa dair öngörüler gelmeye başladı. Ve ardından döviz ve enflasyondaki tırmanışla birlikte artan hayat pahalılığı, yeni varyant ve aşıların çok da kesin çözüm olmadığı deneyiminin içine girdik. Ve hala oradayız.


Tüm bunlar hem toplumsal hem bireysel süreçlerimizde oldukça dramatik bir negatif etkilenme hali yarattı.

Bu etkiler altındayken de yaşam ile ilgili, kendi kişisel deneyimlerimiz ile ilgili, insanlık ve hayat ile ilgili kesin yargılar çıkarmaktan, değerlendirmeler yapmak ve kendimize bugüne kadar yakıştırmadığımız değerleri seçmekten, kesin ve katı yargılara tutunmaktan uzak durmalıyız.



Neleri Öğrenmemeliyiz?


“İyi niyetin, şefkatin ve hoşgörünün değersiz ve gereksiz olduğunu öğrenmeyiniz.”


Çoğunuzun bu tür yaklaşımlarınız karşılığında geri itildiniz. Birçok durumda da büyük haksızlıklara maruz kaldınız. Herkesin ve her şeyin bir sarsıntıdan geçtiğini ve çoğu insanın berrak bir zihin ile düşünemediğini fark edip yolunuza devam etmelisiniz.


“İnsanlara güvenmenin hata olduğunu öğrenmeyiniz.”


İnsanlara güvenmek ve güvenmemek arasında kalmak yerine önceliği kendinize yanıt vermeniz daha anlamlıdır. İnsanların bu kadar güvenilir olmasını beklemenize neden olan kendinizle ilgili hangi bakış açınızdan kaynaklanmaktadır?


Onların güvenilmez olduğuna dair saptamalardan önce kendinizin güvenilir olan özelliklerini ön plana çıkarmayı deneyin. Bu birilerine güven vermekten daha farklı olabilir. Örneğin, bir insan size nerede, nasıl güvenebilir? Bu ona ne katar? Sizin hangi yönünüzün görünür olmasını sağlar?


“İnsanların saygısız olduğunu öğrenmeyiniz.”


Kişisel sınırların, hakların ve özelliklerin hınca hınç ihlal edildiği bireysel ilişkiler deneyimlemiş olmanız çok muhtemel. Tüm bunlara rağmen insanların ağır koşullar altında kendi inandıkları değerlere bağlı kalmakta ve yaşatmakta zorlandığını ve savrulabileceğini hatırlayınız.


Daha önce size nezaket, saygı ve şefkat içerisinde davranan birisinin son bir yıldaki davranış değişikliğinin onun içinden geçtiği zorlayıcı bireysel süreçten kaynaklanabileceğinin ve profesyonel bir yardıma ihtiyaç duyabileceğinin farkında olun.


Yine de kendinize şu soruları sorabilirsiniz: Size saygısızlık yapılmasına neden olan davranışlarınız ve seçimleriniz neler olabilir?


Bazen bir insanın hassasiyet zamanında onun alanına gerektiğinden fazla müdahalede bulunarak onu kırıcı ve incitici olmaya sevk edebileceğiniz ihtimalini es geçmeyiniz.


Özellikle kendini savunmak, korumak durumunda kalan bir birey bazen yakınlığa güven duymakta zorlanabilir. Bunun sizin içinde geçerli olabileceğini de aklınızda tutmanız da fayda var.


“Çok öfkeli ve tahammülsüz birisine dönüştüğünüzü öğrenmeyiniz”


Bazen uzun süren yaşam koşulları dayanma gücünüzü azaltabilir ve dönemsel öfkeli haller yaratabilir. Bunlar kalıcı kişilik özellikleri değildir, koşullar değiştiğinde duygular da değişir.


Pandemi de ekonomik gerileme devam etse de etmese de, insanlarla ilişkilerinizi geriletecek, sizi ilişki kurmaktan geri çekecek herhangi bir olumsuz deneyimden genel bir negatif yargı çıkarmamak gerekir.


Dışarıdan gelen etki ne olursa olsun iyiliği ve güzelliği devam ettirecek olan yapıcı yaklaşımınız olacaktır.


2021’de öğrenmemeye direndiğiniz her şey belki de 2022’de sizin mutlu ve keyifli bir yıl geçirmeniz için gereken besleyici enerjiyi verecektir.


bottom of page