Aile ritüelleri, ailenin değerleri ve kimliğini aktarmakta oldukça etkilidir. Ritüeller aile üyelerinin bir arada kalması ve ailenin devam edebilmesi için oldukça önemlidir.
Ailenin kendi haline bırakılması ve bir arada olmasının tesadüfi zamanlarda gerçekleşmesi aile üyelerinin psikolojik sağlığı için olumsuz etkiler yaratabiliyor.
Ailenin birlikte zaman geçirmesi paylaşımı ve beraberliği arttırmaktan çok daha fazlasını sağlıyor. Araştırmalardan çıkan sonuçlara göre ailelerin ritüelleri olduğunda çocuklar daha iyi davranışlar sergiliyorlar. Örneğin, aile ritüelleri bağımlılık düzeyinde alkol alımının önüne geçiyor.
Benzer şekilde bebek ya da okul öncesi dönemde çocukları olan ailelerin ritüelleri olduğunda evlilikten alınan doyumun yüksek olduğu ortaya çıkıyor.
Aslında ritüeller bütün yaşam aşamalarında ailelere faydalı oluyor. Anlamlı ritüellere sahip olan ailelerin çocuklarında kaygı problemi daha az görülüyor.
Aile Ritüelleri Nelerdir?
Doğum günleri, yıl dönümleri, dini tatiller, bayram toplanmaları, düğün seremonileri, cenaze törenleri en belirgin aile ritüelleridir.
Ritüeller bu anlamda aile içi rutin aktivitelerden çok daha fazlasıdır. Yemek vakti, yatma vakti, ev işleri ve akrabalarla düzenli telefon görüşmeleri daha çok aile rutinleri arasında yer alır.
Rutinlerde ritüeller gibi işlevler görür. Rutinleri olan ailelerin üyelerinin de psikolojik sağlıkları yüksektir.
Ritüeller ile rutinler arasındaki en büyük fark sembolik bir anlam taşımamalarıdır.
Ritüeller, nesilden nesle bir ailenin kimliği hakkında bilgi aktarır. Aile üyeleri, yerine getirdikleri aile ritüellerini anımsadıkça o zamana ait iyi duygular yeniden oluşabilir.
Bununla birlikte bazı aile rutinleri kişilerin anlam yüklemesi ile ritüellere dönüşebilir.
Yemek vakti üzerinden bu durumu örneklemeyi deneyelim.
Diyelim bir aile her akşam saat 19.30’da yemek için evde toplanıyor ve birlikte akşam yemeği yeniliyor. Bu bir aile rutinidir ve sağlıklıdır.
Bu rutinin biraz daha değerini arttırmak ve anlam yüklemesi yapabilmek için belki haftada bir akşam yemeğini klasik aile yemeklerinden oluşan bir menü oluşturulabilir ya da başka bir mutfak kültünün yemekleri yenilebilir. Benzer şekilde bir yemeği dışarıda yemekte bir aile ritüelinin oluşmasına kaynaklık edebilir.
Tabii, yine de aile ritüeli oluşturulmak isteniyorsa dışarıda yemek yerine ailenin özelliklerini ve değerlerini ortaya çıkaracak emek içeren bir düzenleme daha iyi ve güzel sonuçlar verecektir.
Bu ve benzeri durumlar çoğaltılabilir. Birlikte sinema gecesi, pazar günlerini birlikte geçirme, uyku öncesinde birlikte kitap okuma, birlikte fotoğraf albümlerine bakma gibi aktiviteler aile ritüelleri oluşturmak için uygun aktivitelerdir.
Ritüeller hayatınızda sadece aile ile kısıtlı kalmak zorunda da değildir. İlişkilerinizin uzun soluklu ve daha kalıcı hale gelmesini istiyorsanız sosyal çevrenizde ilk önce rutinler oluşturmanız ve bunları gün geçtikçe derinleştirmeniz aidiyet duygunuzu ve güven hissinizi çoğaltacaktır.
Artan aidiyet duygusu ve güven hissi ise daha sağlıklı ilişkiler kurmanıza yardımcı olacaktır. Burada yine de, ritüellerin baskı aracı haline gelmesinden kaçınmanız çok önemlidir.
Bu nedenle ritüel oluştururken her üyenin katılım için istekli olması ve katkı sunması, ritüeli beraber şekillendirme, birlikte seçme çok önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkar.
Okumayı Unutmayın:
Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.
Deniz Can kimdir?
Sitede yayınlanan yazıların yazarı.
Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.
Uzman Sosyolog.
Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:
YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.
Comments