top of page

Uykusuzluk Çekenler İçin Uykuya Geçme Yolu

Gün içerisinde uyanık kalmak ve konsantrasyonunuzu devam ettirebilmek için aldığınız kafeinli içecekler, günlük koşuşturmacanın yarattığı stres ve cep telefonu, bilgisayar kullanımı gibi etkenlerden dolayı gece uykuya dalmanızı güçleştirebilir.

Televizyon karşısında geçirilen uzun vakitler de uykuyu geçişi zorlaştırabiliyor. Bazı insanlar da televizyonun karşısında daha rahat uykuya daldığını söylüyor. Onların, dinlendirici derin bir uykuya geçemediğini de eklemeliyim.


Bazen de aşırı bedensel yorgunluk uykuya dalmayı güçleştirebiliyor.


Bazen karmaşık düşünceler uykuya dalmak üzereyken sizi yeniden uyanık zihne döndürebiliyor. Uykuya dalmak, dinlenmek için uzandığınız sırada ardı arkası kesilmeyen düşünceler ile gelen hatırlamalar, yapılacak işler, unutulmayacaklar, kaygılar, endişeler, merak edilenler, heyecanlanmalar ile bir bakmışsınız gece epey ilerlemiş ve uykunuz kaçmış.


Bu durum birkaç gece üst üste olduğunda gündüzleri veriminiz düşük, dalgınlığınız yüksek olabiliyor. Bu sefer dikkati toplamak için kahve ve çay içmeye başlıyorsunuz muhtemelen, günü kurtarmak için içilen bu içecekler belirli bir dozu aştıktan sonra gece uykusuzluğuna neden oluyor.


Böylece kafein mi uykusuzluk yapıyor, uykusuzluk mu kafein kullanımını arttırıyor döngüsü başlıyor.




O halde, bir yerde bu döngüyü kırmaya yarayacak, geceleri rahat uykuya geçmenizi sağlayacak bir araç olmalı. Uykunun öneminin ve kalitesinin bağışıklık sistemimizden psikolojik sağlığımıza, beden ağırlığımızdan yemek yeme alışkanlıklarımıza kadar etkili olduğunu göz önüne alırsak uykuya kolayca geçmemiz ve güzel bir gece uykusu uyumamızın önemini fark edebiliriz.


Uykuya geçmek için nefesimizi kullanabilir miyiz?

Aslında yatağa uyumak için uzandığınızda belki de uykuya geçmek için en güzel araç nefes ve onunla birlikte yapacağınız olumlama olabilir.


Nasıl yapabilirsiniz?

İlk olarak sırt üstü uzanın. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan sakin ve uzun nefesler alın. Nefesinizin bedeninizde izlediği yol boyunca yarattığı hissin ne olabileceğine bakın.



Nefesinizi araştırmak gibi bir şeydir bu, onu nereye kadar takip edebildiğinize bakın.


Ve verirken bedeninizdeki rahatlamanın farkına varın.


Dilerseniz, her verişinizin sonunda sayabilirsiniz. Bir, iki, üç, dört diye her nefes döngüsünün sonunda sayarak dikkatinizi tamamen anın içinde tutma konusunda da kendiniz güçlendirebilirsiniz.


Sayma işini ona kadar getirdikten sonra en başa dönmeniz ve yeniden birden başlayarak saymaya devam edebilirsiniz.

Saymayı işin içine katacaksanız, iki döngüden fazla ona kadar saymamanızı tavsiye ederim.


İster bir kez ona kadar sayın, ister iki kez ya da hiç sayma kısmını işin içine karıştırmayın aslında önemli olan nefesinizle kendinizi dinlendirip, rahatlatabilmeniz.


Nefesinizi dinlemeniz, nefesinizin bedeninizdeki ritmini izlemeniz aslında bir ninni ve pışpışlama etkisi de yaratabiliyor.

Bununla birlikte nefes alıp verirken kendinize içinize sinen, rahatlatıcı bir cümle seçebilirsiniz. “Rahatlıkla uykuya dalıyorum” ya da “Uykuya dalmak benim için kolay ve keyiflidir” gibi cümleleri kullanabilirsiniz.

Bu cümleleri nefes alış veriş döngünüz sırasında içinizden tekrar edebilirsiniz.

Ben cümle ile uğraşamam derseniz, o halde sizi gevşetecek ve rahatlatacak iki kelime de seçebilirsiniz.


“Sakinlik” ve “rahatlık” gibi… Nefes alırken içinizden “sakinlik” verirken “rahatlık” kelimesini tekrarlayabilirsiniz.


Bu çalışmayı uyku öncesinde yaşamınıza aldığınızda bir süre sonra nefesinizin sakinliğinde hiç fark etmeden uykuya geçtiğinizi sabah uyandığınızda fark edeceksiniz.




İlginizi çekebilecek diğer yazılar:



Dinlemek isteyebilirsiniz:


 

Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.



 

Deniz Can kimdir?

Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.






Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:





YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.


bottom of page