top of page

Kendini Sevebilmek: Bütünsel Sağlığa Odaklanabilmek

Birçok insan için yaşamda bazı problemler çıkmadan önce onları engellemek, yönetmek ya da ortaya çıkma potansiyellerini görebilmek oldukça zor.


Zorluğu yaratan ise, yaşam tempomuz, sorumluluklarımız ve çoğunlukla zamanı verimsiz kullanmamız.

Oysa, ne kadar önce sakin ve verimli yaşamayı öğrenebilirseniz ömrünüzün de kalitesini hem nitelik hem nicelik anlamında belirlemeniz mümkün olur.


Böylece bir kurban durumuna düşmeden ya da size kendinizi kurban bilincinde hissettirmeye çalışanların etkisinden o kadar kolay uzaklaşırsınız.




Sizi kurban bilincine hissettirmeleri ne demek?


İnsanlar birbirine şefkat göstermek adına ya da istediklerini elde edebilmek adına karşısındaki kişinin enerjisini, gücünü ya da potansiyelini limitleyen düşünceler ile birbirine yaklaşabiliyor.


Sizin ezilmiş, güçsüzleştirilmiş ya da çok sıkıntılar çektiğinize dair düşünceler üreten ve buradan şefkat göstermeye, iyilik yapmaya çalışan insanlar aslında daha çok sizin duygularınız üzerinden sizi limitleyen ve kısıtlayan insanlardır. Bu nedenle bütünsel sağlığınız ve sağlığınıza dair inançlarınız için bu insanlarla olan ilişkilerinizde size aşıladıkları inançlara, size biçtikleri yaşam misyonuna, ilişki içindeki role dikkat etmeniz gerekir.


Bu neden önemli?


Bütünsel sağlığa giden yolda önemli olan etkenler arasında düşünce sistemi ve tercih skalası da yatar. Burada düşünce sadece olumlu düşünceler üretmekler ilgili değildir. Özellikle ülkemizde sıkça “olumlama” yaparak sağlıklı olunacağına dair oluşturulmuş algının dışında bir durumdan bahsediyorum.


Olumlu düşünceler üretmek tamamen benlik algınız ve kendi öz potansiyelinizi destekleyen bir yaklaşım ve tarz içinde olmanız demektir. Bu aynı zamanda bütünsel sağlık inançlarınızı da şekillendirir.


Bir kere durun düşünün, şayet siz kendinizi aciz ve güçsüz hissettirilen ilişki ağları içindeyseniz kendiniz için iyi ve güzel olanı tercih edemeyeceğiniz inancı ile dolu olabilir misiniz?


Başka bir açıdan da çok sevdiğiniz bir insanın sağlıklı olmasını, hastalıktan bir an önce iyileşmesini isterken onun yaşamsal gücünü azaltan bir bakış açısı içerisindeyseniz, onun iyileşecek gücü bulmasına izin vermiyor olabilir misiniz?


Olumlu düşünce ve bakış açısı sağlık, sağlıklı olma konusundaki inançlarınızı derinden etkiler. Bu etki öyle güçlü ve fark edilmek uzaktır ki, beslenme, egzersiz ya da dinlenme konusunda yaptığınız tercihleri belirler.





Bütünsel Sağlık Hangi Bileşenlerden Oluşur?


Bütünsel sağlığınızı güçlendirebilmeniz için ilk önce onun gerçek varoluş ve ortaya çıkış şeklinin iyilik halini sürdürebilmek olduğunu bilmeniz gerekir. Bu anlamda bir problem ortaya çıkmadan önce onu sürdürülebilir bilinçte olmanız gerekir.

İlk olarak, bütünsel sağlık fiziksel, zihinsel, duygusal dengeli ve kaliteli süren bir yaşam biçimini ifade eder.


Bütünsel sağlığınızın oluşabilmesi için beslenme, düşünme, dinlenme ve egzersiz bileşenlerini dengeli bir şekilde hayatınızda olması gerekir.

İlk olarak, beslenmenin fiziksel, zihinsel, ruhsal durumunuzu etkilediğinin bilincinde olmanız gerekir. Günümüzde bu konuda epey yayın var. Bağırsak florasının, gıda kalitesinin baştan aşağıya bütünsel sağlığımızı etkilediğine dair bir farkındalık oluşmaya başladı.


İkinci olarak, düşünme yazının giriş kısmında da ifade etmeye çalıştığım gibi olumlu düşünmeyi ifade ediyor. Olumlu düşünce ise kendiniz için iyi ve güzel olanı seçme, tercihlerinizi bu yönde yapabilme gücünü kullanabildiğinizde anlamlı hale gelir. Yoksa saatlerce ayna karşısında güzel, besleyici cümleler kurmanızın hiçbir anlamı yoktur. Hatta, kendisi için iyi ve güzel tercihleri yapabilen insanlar genellikle olumla cümleleriyle vakit kaybetmezler.


Bu yazıda bahsettiğim gibi olumlu bir düşünce sistemi içinde olabilmeniz için stres duygusundan uzaklaşmak ve zihinsel sağlığınızı koruyucu aktivitelerde bulunmanız gerekir. Bununla ilgili yazılarıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Üçüncü olarak, dinlenme geliyor. Dinlenme kişilere güç, motivasyon, mental ve fiziksel sağlık, yaşam kalitesinde artış sağlar. Yorulma organ ve organ sistemlerindeki performans veya fonksiyonların azalmasıdır. Yorulma yeterli bir dinlenme ile dengelenir. Yorulmaya bağlı olarak organizmada; dikkatin azalması, algılama kaybı ve yavaşlama, düşünme zorluğu, verimli olma isteğinde azalma, zihinsel ve bedensel çalışmada verim kayıpları görülür. Dinlenme belli bir aktivitenin kısıtlı olarak kesilmesi, kişinin kendini rahatlatma girişimi olarak tanımlanabilir.


Bu anlamda da dinlenmek için uyumanız ve zihinsel dinginlik içinde olmanız çok önemlidir. Bunlar da birçok insan için oldukça dejenere edilmiş, hırpalanmış durumlardır. Bu nedenle yeniden sağlıklı bir düzeye ulaşması için üzerinde durulması gerekir.

Uyumak için zorluk yaşıyorsanız. Uykusuzluk Çekenler İçin Uykuya Geçme Yolu isimli yazıma göz atabilirsiniz.


Bunun yanı sıra dinlenme sadece pasif olarak gerçekleşen bir şey değildir. Aktif dinlenme belirli bir süre ilgi odağınızı değiştirmek ve başka bir şey ile ilgilenmekle ortaya çıkar. Örneğin tüm gün oturarak çalıştıysanız, iş çıkışı yürümek için hiç enerjiniz yokmuş gibi hissedebilirsiniz oysa, enerjinizi tazeleyecek olan yürüyüş yapmaktır. Üzerinizde hissettiğiniz yorgunluk hissi aşırı hareketsizlikle oluşmuş olan enerji birikimidir ve bu enerjiyi harekete geçirdiğinizde de dinlenmiş, uyanıklık içine girmiş olacaksınız.


Kendinizi sevdiğinizi düşünüyorsanız ya da kendinizi sevmek istiyorsanız bütünsel sağlık konusunda dengeli ve bilinçli bir farkındalık programının içinde olmanız size iyi gelecektir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:



 

Dinlemek İsteyebilirsiniz:




 

Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.



 

Deniz Can kimdir?

Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.




Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:





YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.




bottom of page