top of page

Sorunlarınızı Eğlenerek Aşabilirsiniz!

Gerek günlük problemler olsun, gerek yaşam içinde yaşam konforunuzu ve kalitenizi azaltan sorunlar olsun her zaman çözüm bekliyor gibi görünebilir.

İlişkide olduğunuz insanın davranışlarından ya da ilişkinin gidiş biçiminde dolayı gün içinde gergin anlar deneyimlemek artık sıradan ve normal bir durum olarak algılamaya başladık.


Keyfiniz gayet yerindeyken bir insanın pervasız bir davranışı karşısında o ana kadar iyi olan ruh haliniz birden olumsuz hislerle dolabilir.


Genel olarak insanlar birbirlerine yaklaşırken hangi üslubu nasıl kullanacağı konusunda dikkatli davranmıyorlar. Kendi içlerinde ve zihinlerinde büyüttükleri problemlerin en ufak bir yansımasını gördüklerinde diğer tüm olaylara karşı hissettikleri olumsuz duygu ve düşüncelerini size yansıtabiliyorlar.


Bu ise sizin ruh halinizde dalgalanmalara neden olabiliyor.


Birden hiç hesapta olmayan, sizin akışınızla uyumlu olmayan bir ruhsal durumun içinde kendinizi bulabiliyorsunuz.




Hatta, bu tür durumlar ortaya çıktığında karşıdaki insanın öfke ve hırçınlığı karşısında kendinizi savunmak durumunda kalarak öfke duygusuna bağlanabiliyorsunuz. Sakinleşmeye çalışırken harcadığınız enerji aynı zamanda zaman kaybı olarak da size geri dönüyor.


Bu tür durumlarda öğrenmiş olduklarımızdan kaynaklı bir refleks oluşuyor: Çözüm üretmek üzerine düşünmeye dalmak.

Gerek günlük problemler olsun, gerek yaşam içinde yaşam konforunuzu ve kalitenizi azaltan sorunlar olsun her zaman çözüm bekliyor gibi görünebilir.


Peki, her zaman için çözüm üretmek gerekiyor mu?


Herhangi bir soruna dair çözüm arayışı içine girmeden o problemin yaşamımızı etkilemesine izin vermeden yolumuza devam edebilir miyiz?


Evet, bunu yapabiliriz.


İnsanlar eğlence ya da en azından keyif için onları yönlendiren ancak davranışlarını zorlamayan içsel bir güdüye sahiptir.





Oyun oynamak ve Eğlenmek

Tüm yaşamımız boyunca oyun oynayan ve bu şekilde öğrenen tek kara canlısı biziz.


Hayatımız boyunca öğrenmeye devam ederiz. Öğrenmeyi bıraktığımızda ise eğlenmeyi de bırakırız.


Öğrenmek denildiğinde aklınıza hemen okuldaki dersler geliyorsa, burada bir pencere açalım. İnsanın bir başkasını tanıma süreci de öğrenmedir. Sevdiğiniz keyif aldığınız, düşlediğini bir şeyi yapmak da öğrenmedir.


Bu nedenle aşık olan insanlar birbirleri hakkında çok şey öğrenirler. Ve kendilerini neredeyse aralıksız olarak gülümserken, kahkaha atarken bulurlar.


Bebekler ce-eee oynarken kahkaha atarlar. Bu sırada onlar benim ben, senin sen olduğunu öğrenmektedirler.



Ergenler, yaşlılar genel olarak yaşamın onlara dayattığı sorunlardan kaçarak keyif veren uğraşlara yönelik seçim yaparlar.


Bir anlamda sorunun onlara gel ben buradayım, benimle yüzleş mesajına “evet, sen oradasın ama ben de hala buradayım ve yaşıyorum” anlamına gelen bir yanıtla bir seçim yaparlar. Çünkü bazı şeyler öyledir. Tıpkı bir anda sizin dikkatinizi çeken, gün içinde karşınıza çıkan o öfkeli, saldırgan insan gibi.


Şayet gününüzü onun yarattığı problemin çözümüne harcarsanız, bu o sorunun tekrar etmesine bir çözüm olmayacaktır. Onun gibi insanlar yaşamınızda birden çok kez karşınıza çıkacaktır.


Burada geliştirilmesi gereken beceriniz: İçsel bir keyif hissine yol açan olumlu ve genellikle hoş kararlar verebilmektir.


Benzer bir durum ilişkileriniz içinde geçerlidir. Sürekli olarak ilişkilerinizdeki problemli alanlar üzerine çözüm bulma yolunuza giderseniz bir süre sonra problemler ilişkinizden daha büyük hale gelecektir.


Oysa, bunun yerine birlikte eğlenebileceğiniz bir seçim yapabilirseniz ve bu konuda samimi davranabilirseniz bazı sorunların uçup gittiğine tanık olabilirsiniz.


İlişkilerdeki problemleri eğlence aracılığıyla çözmek ilk başta sığ ve yüzeysel bir yaklaşım olarak görülebilir. Bu beceri geliştikçe etkisini daha iyi anlayacaksınızdır.


Peki, eğlence ihtiyacınızı tatmin etmediğinizi nasıl anlarsınız?


Düşük enerji, yorgunluk ve umutsuzluk duygularını sıkça deneyimliyorsanız, en ufak bir olayda bu hislerle doluyorsanız eğlence ihtiyacınızı tatmin etmiyorsunuz anlamına gelir. Gülmek, öğrenmek ve keyif veren uğraşlarla ilgilenmek kendini şarj etmek anlamına gelir. Sağlıklı bir insan aklı ve duygusal durumu her zaman için olumlu hislerle beslenir.


Kendinize şu soruyu sorun:


“Bilindiğinde başını belaya sokmayacak bir şekilde en son ne zaman eğlenceli bir şey yaptın?”


“Ve bugün eğlenceli bir şeyi nasıl yapabilirim?”


Zihninizi bunu bulmak için yönlendirin.

Bazen çözümün sorunla hiçbir ilgisi yoktur.


* * *


İlginizi çekebilecek diğer yazılar:






Her yazı için kısa bir elektronik posta almak için Abone olabilirsiniz. Abone olmak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın ve sayfadaki mail adresi kutucuğuna mail adresinizi girin.




bottom of page