top of page

Odasını Toplamayan Genç Depresyonda Olabilir Mi?


Gençlerin çoğu genellikle odalarını toplamayı reddeder, bu davranışlarına da da farklı anlamlar yüklerler.


Öncelikle yükledikleri iki anlam vardır:


Özgürlük ve kişisel alanlarını koruma ilanı. Fakat o da dağınıklığının onlar için özgürlük ve kişisel alan sınırı gibi görülmesine rağmen bu bazı durumlarda gencin Depresyonda olduğuna bazı durumlarda dikkat dağınıklığı yaşadığına bazı durumlarda da anksiyeteye işaret ediyor olabilir.


Bu yazı da 2 temel konu var:


Genç hangi nedenden dolayı odasını toplamıyor?


Aile gencin odasının dağınık olmasını mı kabul etmeli yoksa toplamasının bir yolunu mu bulmalı?


Yazının sonunda bir de öneri kısmı var:


Genç odasını toplamaya nasıl ikna edilebilir?



Ergenler neden odasını toplamıyor?


Ergenler odalarını özgürlük anlamında ve kişisel alan sınırı olarak gördükleri için toplamayı reddedebiliyorlar. Bunun dışında ergenlerin odalarının toplamamalarının bir nedeni de beyin kimyasallarının o yaşlarda çok coşkulu değişken ve karmaşık bir ruh hali oluşturmasından kaynaklanıyor.


Başka bir deyişle çocuğunuzun odası ne kadar dağınıksa zihni de ona yakın miktarda dağınıktır.


Odanın dağınık olması aynı zamanda gencin ergenlik döneminde değişen beyin kimyasalları ve hormonlarının epey güçlü bir etkisi altında olduğunu gösterir.


Odasını toplamamasının bir diğer nedeni evdeki otoriteye karşı kendini ifade ediş olabilir benzer bir şekilde okul hayatında güçlü bir otorite etkisi altındaysa odayı toplamayı reddederek kurallara ve ona dayatılan zorbalığa karşı geliyor olabilir.


Ergenler aynı zamanda bağlanma ile ilgili ya da bir kayıp travması yaşadıysa odalarını toplamada zorlanabilirler çünkü işe yaramayan eşyaları bırakmakta zorlanıyor olabilirler.


Melankolik olduklarını ve bazı şeylerin anlamsız olduğunu düşündükleri için odalarını toplamıyor olabilirler.


Anlamsız bulma her zaman için negatif  bir ifade olmayabilir genç kendi hobilerine sosyal ilişkilerine önem verdiği için odasını toplamayı önemsiz ve gereksiz görüyor olabilir.


Tüm bunların arasında tek başına odanın dağınık olması depresyon işareti değildir odanın dağınıklığının dışında başka belirtilerle birlikte gencin ruhsal yapısının sağlıklı ya da sağlıksız olduğuna karar verilebilir.


Bir Ergenin Depresyonda olup olmadığının belirtileri üzerine okumak istiyorsanız Ergenlikte Depresyon Belirtileri hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.



Odasını toplamayan ergene yaklaşım nasıl olmalı?


Ebeveynlerin Öncelikle bilmesi gereken ve dikkat etmesi gereken. Tek başına odanın dağınıklığı depresyon ya da anksiyete belirtisi değil, yapılan araştırmalar gösteriyor ki, dağınık bir oda dağınık bir zihne, melankolik düşüncelere ve düşük yaşam motivasyonuna neden oluyor.


Bu nedenle Ebeveynler çocuklarıyla ortak bir anlaşma ve akıl kullanarak odanın mümkün olduğu kadar toplu olmasını sağlamalıdır.


Ancak ebeveynin kabul etmesi gereken 2 durum var:


İlki ergenin odasının sürekli olarak toplu kalmasının mümkün olmadığı arada dağınık olacağı zamanlar olacağıdır.

İkincisi ise ergenin odasının asla ve asla mükemmel düzende olamayacağı.


Burada hemen şunu da belirteyim bir ergen odasını büyük bir titizlikle kusursuz bir düzen içerisinde tutuyor ise bu durum da normal değildir.


Ergenlere odalarını toplamaya nasıl ikna edilir?


Durumun gerekliliğini açıklamanız gerekir: dağınık oda eşittir dağınık zihin. Dağınık bir zihin düşük motivasyon ve melankoliye neden oluyor bu nedenle yaşam alanlarımızı düzenli tutmamız bizim daha sağlıklı bir ruhsal yapıda olmamıza yardımcı oluyor.

Bir odayı nasıl toplayabileceği konusunda ona yardımcı olmanız gerekir Bu ise ancak ve ancak odayı İlk başlarda birlikte toplama ile sağlanabilir. Unutmayın ne kadar çok pratik o kadar o kadar kolay öğrenme.


İşi eğlenceli bir hale getirmenin iki yolunu kullanabilirsiniz: Evin toparlanması ufak bir aile aktivitesi olarak belirli bir zaman diliminde birlikte yapılabilir. Herkes görev dağılımı içerisinde kendi alanını toparlayabilir ve buna aile üyelerinin seçtiği hareketli bir çalma listesi eşlik edebilir. Ev işi yaparken dans etmek şarkı söylemek eğlencelidir işi daha keyifli hale getirir.


Ona evin artık büyük bir üyesi olduğunu ve ev içerisinde bazı sorumluluklara sahip olduğunu hatırlatabilirsiniz.


Odasının dekorasyonunu kendisinin yapmasına izin verirseniz birkaç poster ve birkaç havalı objeyi odasına yerleştirebilirse bunların daha görünür olması için odayı toplamaya motivasyonu yükselebilir.


Ve bazen odanın tamamen kontrolden çıkıp çok dağınık bir hale geldiği zamanlar olacağını bilin ve bu zamanlarda genci tek başına bu odayı toplamaktan sorumlu Tutmayın ona Yardımcı olmayı teklif edin ve kendi aranızda bir iş bölümü yaparak ona zorlu ve karmaşık gelen bu görevin üstesinden bir ekip olarak birlikte göreve geleceğinizi gösterin.

 



 Aile, ilişki, evlilik, yaşam danışmanlığına ihtiyaç duyuyorsanız (553) 059 58 57 numarasından randevu alabilirsiniz.


 

 

 

bottom of page