top of page

Sevginin Görünen Yüzleri

Yakın bir ilişki içinde kendiniz aşk deryasında mı bulmayı bekliyorsunuz yoksa hayatınızın biraz daha kıvamlı, dolgun bir krema gibi yumuşak bir hisle mi dolmasını istiyoruz?


Aslında, ilişkilere girişirken yanıt vermemiz gereken en temel soru burada başlıyor. Bu soruya vereceğiniz yanıt sizin sevgi perspektifini ve ilişkiden beklentinizi gösterecektir.


Ya aşk deryasında yüzen bir miço ya akışkan kremanın yumuşak pürüzsüz yüzeyini hissedebilen olmayı istemek…

Birbirinden ayrı ve saçma gibi dursa da ikisinden birisini seçmenizi tavsiye ederim. Zira yazının bundan sonrası bu iki temel seçimin sizi nereye doğru götüreceğine dair olacak.


İnsanların çoğu ilk olarak aşkın içinde kalmak ve onun her tarafını sarmasını seçmeye eğilimli oluyor. Bu anlamda siz bir miço olmayı seçmiş olabilirsiniz. Miçoluğu seçtiyseniz sürekli deryada kalacak bir beden yapısına sahip olamadığımıza göre, en azında yüzgeçlerimiz yok ve şükür ki, solungaçlarımız olmadan yaşayabiliyoruz.


Her neyse, miçoluk aşkta bize iki şey getirir. Bir ara içinde olup yüzdüğümüz bir ara dışında karada kaldığımız ve aşkı dışımızda hissettiğimiz bir halden ibarettir. Uzun yıllar ilişki yorgunuysanız, yeni bir ilişkiye başlamak istiyor ve çekinceleriniz var ise, bu hal için “Evet, istediğim bu, sürekli aşkı hissedecek değilim ya” diyebilirsiniz.


Belki aşka ilk alışma evrelerinde bir yakınlaşmayı bir uzaklaşmayı seçebilirsiniz. Biraz zaman geçirip biraz ayrı kalmayı seçebilirsiniz. Bu size birbirinizi tanıma fırsatı veriyor gibi görünebilir.


Şimdilik bu seçimi bir kenara bırakalım. Gelelim dolgun kremayı hissetmek isteyenlere.


Kıvamlı, dolgun kremanın yumuşaklığını şimdi bile hissedebilirsiniz. O sizin hayal edebileceğiniz, tasarlayabileceğiniz bir şeydir, değil mi? Hatta en güzel yanı onu yapmayı öğrenebilirsiniz. Bu konuda uzmanlaşabilirsiniz. Onu farklı türlerini deneyebilirsiniz. Mesela çilekli, çikolatalı, muzlu, vanilyalı belki de hem muzlu hem çilekli iki renkli filan…


Ne zaman, nasıl olacağını, ne kadar olacağına dair kontrolde size aittir. Önemli olan tek şey temel özellikleridir. Kıvamlı, dolgun, yumuşak, akışkan olması ve bunu hissedebilmeniz.


Miçoluğu seçtiğinizde yüzüş şeklinizi dahi denizin dalgalı olup olmadığı, hatta fırtına olup olmaması belirleyecektir. Kaldı ki, tüm bu etkenler sizin yüzüp yüzemeyeceğinizi de belirleyecektir.


Bazı zamanlar kremanın kıvamı kaçabilir elbet, insanız hata yaparız, ayarlayamayabiliriz. Yine de iyi yanı hatayı bulup düzeltme şansınız vardır. Miço iken yanlış kulaç atar, akıntıya karşı yüzer, doğru zamanda yüzmeyi seçmezseniz bu hayatınızda yıkıcı etkileri olabilir.


Gerçek bir yakın ilişkide ilişkinizin uzun süre aynı tatta devam etmesini istiyorsanız kremayı seçmenizi tavsiye ederim. Bu aslında benim tavsiyem olmak öte, psikoloji bilimine ait bir bilgi.


Sevgi ya da aşk bazı zamanlar dışında kaldığımız bazı zamanlar içinde yer aldığımız bir hal değildir. Sevgi aslında yaptığımız ve bir parçası olduğumuz bir şeydir.


Ve tıpkı kremada olduğu gibi, yaptıkça ustalaşılır. Ustaca Sevmek diye kitap bile var, sevgide de usta olmak mümkün. Sevdikçe daha etkili, daha tutkulu, daha güzel sevmek mümkündür.



Şayet siz sevgiyi hissetmek için miço olmayı seçtiyseniz, arayışınız doğru ama yolunuz yanlıştır diyebilirim. Gerçek olan, kremayı yapmayı öğrendiğinizde ve yapmaya devam ettiğinizde onu en iyi ve en güzel şekliyle yaptıkça onu en derininizde her aşaması ile hisseder ve bundan mutluluk duyarsınız.


Ve işte tam bu döngünün içindeyken siz kremanın pürüzsüzlüğünü hissederken insanlar sizi kremalı bir pasta gibi bulur. Yani insanlar sizi sevgi dolu bulur. Bu nedenle sevgiyi hissetmek için sevgiyi deneyimlemeniz ve bu konuda ustalaşmanız gerekir.



Sevgiyi kremanın pürüzsüzlüğünde deneyimlemek onu aynı zamanda incindiğinizde, kırıldığınızda ya da üzüldüğünüzde de kremanın yumuşak, dolgun dokusunu hatırlayarak akışkanlığını hissetmenizi sağlayacaktır. Kremanın kıvamını tutturamadığınızda, yapacağınız gibi, onu yumuşak ve pürüzsüz haline incelikle, emekle ve dikkatle ulaştıracağınızı bilirsiniz.


Okumak İsteyebilirsiniz:


Danışmanlık randevusu oluşturmak için ön görüşme formunu doldurabilirsiniz. Forma ulaşmak için tıklayın.




Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.



Deniz Can kimdir?


Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.





Yayınları dinleyebileceğiniz platformlar:





YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.

bottom of page