top of page

Engelleyen Aile Üyesi ile Baş Edebilmek

Çoğu ailede ebeveyn liderliği ön planda tutulur. Benimsenir. Bu bazı durumlarda iyileştirici etki yapsa da bazı durumlarda olumsuz etkileri ortaya çıkar.

Bazı ailelerde aile üyelerinden birisi bir konuda zorlanmaya ya da sorun yaşamaya başladığında aile içindeki tavır ve davranışlar da kişinin içinde bulunduğu durumu daha zor hale getirir.


Bu durumu yaşayan aile üyesi hem anlaşılmama hissi ile dolar hem de yaşadığı sorunun içine daha çok itilir, sorunun içinde kalması sağlanır.

Çoğu ailede ebeveyn liderliği ön planda tutulur. Benimsenir. Bu bazı durumlarda iyileştirici etki yapsa da bazı durumlarda olumsuz etkileri ortaya çıkar.


Liderlik yapmaya soyunmuş olan ebeveyn kısıtlı düşünce, katı bakış açıları ve dayatmacı bir kişilik özelliğine sahipse, diğer aile üyeleri onunla uyumlu olduğu sürece herhangi bir sorun çıkmayacaktır. Hatta, değerler ve amaçlar ortak olduğu sürece liderlik yapan ebeveyn diğer aile üyelerinin gelişimine katkı sunacak, cesaretlendirecektir.



Fakat bir aile üyesi farklı bir amaç ve yaşam tarzı benimsemeye başladığında liderlik yapan aile üyesinin bulunduğu kişilik özellikleri bu aile üyesinin üzerinde baskı kurmaya başlayacaktır. Bunu ise dışlama, yok sayma, dinlememe ve görmezden gelme ile yapmaya devam edecektir.


Bu konumda olan aile üyesinin gözden kaçırdığı, liderlik yapmak otoriter olmak ve tüm aile üyelerini kendi istediği konumda tutmak olmadığıdır. Her insan topluluğunda olduğu gibi, aile içinde de ortak benzerliklerle beraber ayrışan özellikler de bulunur.

Fakat, ne yazık ki, ailede lider olma misyonunu kendine biçmiş olan kişi diğerlerinin istek ve beklentilerini görmezden gelme konusunda diretebiliyor.


Aynı şekilde, lider olma misyonunu taşıyan kişi dış çevrenin değer ve isteklerini önemsiyor, bir bütün yaşam tarzını buna göre şekillendiriyorsa, toplumun alışık olmadığı kalıplarda yaşayan aile üyesine dış çevreye göre değerlendirme, eleştirme ve baskı altında tutma işini de gerçekleştirir.
Özellikle yakın çevresindeki kişiler, diğer aile üyesini onaylamıyor, kabul etmiyorsa benzer davranışları göstermesi kaçınılmazdır. Bu anlamda ailede liderlik yapan kişinin kendi davranış ve tutumları hakkında oldukça açık bir farkındalığa ulaşması ilişkilerin iyileşmesi yönünde anlamlıdır.







Bu konuda sorun yaşayan aile üyesi sizseniz nasıl bir bakış açısında olmanız sizin durumunuzu kolaylaştırabilir?





İlk olarak liderlik işine girişmiş aile üyesinin davranış kalıplarının farkına varmanız gerekir.


Bu tarzdaki bir kişi sizin içinde bulunduğunuz durumda ne hissettiğinizi, ne düşündüğünüzü önemsemez. Benzer şekilde isteklerinizin ve arzularınızın, hedeflerinizin ne olduğu ile ilgilenmez.


Onun öncelik sırasına aldığı başka şeyler vardır. Bu anlamda ne yaptığınızla, nasıl yaptığınızla ilgilenmekten çok somut durumda ne elde ettiğinizle ilgilenir.


Bir mesleğinizin olmasının sizin niteliğinizle, yeteneklerinizle ilgisi yoktur. Önemli olan sadece mesleğinizin olmasıdır.


Bir işi yaparken yorulmanız, emek harcamanız önemli değildir. Önemli olan işi sonuçlandırmanız ve bitirmenizdir.


Çocuğunuzla ilgilenirken onu anlamanız, onun duygularının farkında olmanız önemli değildir, önemli olan çocuğun bakılıyor olması ve sağlıklı olmasıdır.


Bu tarz bir ilişki yaklaşımı içinde olan aile üyesi, sizin hislerinizi de anlamaya çalışmaz. Bu anlamda da, problem yaşadığınız bir durumda işlerin daha da karmaşık hale gelmesi kaçınılmazdır.




Bu durumu nasıl aşabilirsiniz?

Öncelikle, onun yaklaşımını ne olduğunun farkında olduğunuzda onu anlamış olursunuz. Bu anlamda iyi bir değerlendirme ve inceleme yapmanız gerekir.


Devamında ise, size olumsuz duygular yaşatan bu aile üyesi ile ilgili beklentinizi sonlandırmanız içinde bulunduğunuz durumdan çıkmak için en temel araçtır. Çoğu zaman, kabul etmeniz gereken ihtiyaç duyduğunuz sevgi, şefkat ve sarmalanma hissinin ondan gelmeyeceğidir.


Bu durum tüm olumsuzluğuna rağmen sizin kendinizle olan ilişkinizde yapıcı bir etki sağlayabilir. Sizi sürekli kendi istek ve beklentileri ile uyumlu tutmaya çalışan aile üyesinin önünde eğilmek zorunda değilsiniz. Ona kendinizi anlatmak zorunda değilsiniz. Bunun yerine istek ve hedeflerinize daha sıkı daha güçlü bağlanabilirsiniz.

Bunu da ancak kendinizle olumlu konuşmalar yaparak ya da sizi cesaretlendiren, destek olan ilişkiler kurarak sağlayabilirsiniz.


 

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:


 

Dinlemek isteyebilirsiniz:


 

Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.


 

Deniz Can kimdir?

Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.



Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:





YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.

bottom of page