top of page

İlişkiyi Sürdürebilmek: Açık İletişime Cesaret Etmek

Çiftlerin en sık yaşadığı problemler arasında iletişim sorunları geliyor. Genelde bir problem iletişim içinde oluşuyor ve ilişkinin her yanına saran bir hal oluşturuyor.


İletişim içindeki mesajların gerçek anlamında anlaşılmaması bu duruma neden oluyor.


Başka bir anlatımla eşlerden birisi diğer eşe iletişim içinde bir mesaj aktarır, diğer eş bu mesajı farklı ya da yanlış anlar, farklı yorumlar. Bunun sonucunda iletişim kopukluğu başlar.




Örneğin erkek eş iş yerindeki kadın mesai arkadaşıyla ilgili rahatsızlığını ifade ederken o kişinin yaptığı davranıştan oluşan rahatsızlığını anlatırken “Sürekli kırmızı bir elbise giyiyor zaten gıcık oluyorum” diyebilir.


Kadın eş ise bu mesajı eşinin kırmızı elbiselerden hoşlanmaması olarak yorumlayabilir. Dramatik olarak kadın eş kırmızı elbise seviyor ve giyiyorsa burada alınan yanlış mesaj eşinin kendi giyim tarzını beğenmediğine kadar gidebilir.



Doğal olarak bu durum kendisinin eşi tarafından beğenilmediği düşüncesini taşıyan kırmızı elbise giymeyi seven kadın eş tarafından tüm ilişkiyi yorumlayışa ve ilişki kurma biçimine yansıyacaktır.


Çiftler arasında bu ve benzeri iletişim mesajlarını yanlış yorumlamaktan kaynaklı sorunlar ortaya çıkmakta ve bu sorunlar bir süre sonra kör düğümlere neden olmakta.


Niyet ve etkinin farklı olması, hızla çatışmaya neden olabilecek yanlış anlaşılmaları beraberinde getirir.





İlişkilerde bu tür problemler yaşanıyorsa bu durumu aşabilmek için kullanılabilecek en iyi iletişim tekniği yansıtmalı iletişim tekniğidir.

Bu teknik daha çok zihinde açık uçlu kalan, kişinin kendi yorumuna açık kalan bir durumu netleştirmek için yoruma dayalı soru sorma olarak görülebilir.


Kırmızı elbise örneğinden devam edersek kadın eş burada kafa karışıklığını gidermek için şu soruyu sorabilir:


“Kırmızı elbiselerden hoşlanmıyor gibisin, belki de sadece kırmızıdan ya da belki elbiseden ama bir şeyden hoşlanmıyor gibisin”


Erkek eş bu durumda neden kırmızı elbise üzerinde durduğunu açıklayacaktır. Belki de erkek eş:


“Aslında kırmızı elbiseleri çok seviyorum, sen de sıkça giyiyorsun ve bu kadın kırmızı elbise giydiğinde elbiselerini sempatik buluyorum ve ona hep yumuşak davranıyorum. O da bunun üzerinden beni ezebiliyor. Bu nedenle kendime kızıyorum aslında” diyebilir.


Bambaşka bir açıklama da yapabilir. Ve evet, kırmızı elbiseleri sevmediğini de söyleyebilir.





Önemli olan yanıtının ne olacağı değil. Yanıtının kadın eşin zihninde açık ve berrak bir durum oluşturması olacaktır.

İlişkilerde iletişim kaynaklı problemlere bir ilişkiyi kurban etmek yerine iletişim tekniklerini doğru ve anlamlı bir ilişki oluşturmak ve sürdürmek için kullanabiliriz.






Bunun içinde yapılabilecek en iyi şey doğru zamanda, doğru soruları sormak. Bunun içinde anlamaya yönelik soru sormaktan çekinmemek ve gelen yanıtı açık bir zihinle dinleyebilmek.


Okumayı Unutmayın:







Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.


Deniz Can kimdir?


Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.




Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:







YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.



bottom of page