top of page

İlişkiye Dair Kaygı ve Korkuları Aşmak

Var olan ilişkinizde veya yeni başlayacak olduğunuz bir ilişkide kalp kırıklarını azaltmanın ve belki de hiç yaşamamanın yollarından birisi sağlıklı bağlanmadan geçiyor.



Bağlanma stili sadece ikili ilişkilerde değil aslında bir bütün olarak sosyal yaşamdaki ilişkileri belirliyor. Bağlanma stilinin ilk belirlendiği yer bakım hizmetini ilk veren kişi. Bu konuyla ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz:


Bağlanma stilinizin en çok etki ettiği yer ise özel hayatınızdaki ilişkileriniz. Gerek evlilik yaşamında gerek sevgili ilişkisinde bağlanma stiliniz birinci derecede ilişkinin kalitesini belirliyor. Bağlanma stiliniz aynı zamanda partnerinizin size yaklaşımını da belirliyor. Kendi bağlanma stilinizin hangisine dair olduğuna dair aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:


Bağlanma stiliniz aslında başka bir anlamda ilişki motifinizi belirliyor. Bu motif ise daha çok güven duygusu ile işleniyor. Güven duygunuzun sarsıldığı ya da bu duyguyu sarmaya yönelik ilişkiler yaşadıkça bağlanma tarzınızda etkileniyor. Bu anlamda çocukluktan beslense de sonraki yıllarda kurulan ilişkilerden etkileniyor.

Başka bir deyişle bağlanma stilinizin güvenli/sağlıklı bağlanmadan kaygılı/çekingen ya da kararsız bağlanmaya doğru kayması ebeveynlerinizle olan ilişkinizden harici olarak aşk hayatınızdaki partnerinizin tutumlarından, ilişkiye yaklaşımından olumsuz yönde etkilenebiliyor.






Daha geniş perspektifte ise sürekli güvensiz ve faydacı insan ilişkilerinin ortasında kalmak, bu ilişkileri sürdürmek de güven duygunuzu zedeleyeceğinden dolayı yakın ilişkilerdeki bağlanma stilinizi etkileyebiliyor.








Olumsuz yöndeki bu etkileşimi tersine çevirmek mümkün. Bağlanma stiliniz yaşamınızın bir yerinde olumsuz bir deneyimden ya da deneyimler bütününden etkilendiyse onu yeniden sağlıklı bir seviyeye getirmeniz mümkün. Aslında bu ilk çocukluk yıllarında öğrenilen bağlanma stili içinde geçerli ama o daha büyük destek ve uzun süreli bir çalışmayı gerektiriyor.


Biz bu yazı içinde sizin düzeltebilecek olduğunuz bağlanma stiline dair birkaç noktayı açıklığa kavuşturalım.



1Güvensiz bağlanmada en tipik davranışlardan birisi ne zaman duracağınızı bilmemek ya da harekete geçmemek için kendinizi durduramamaktır. Endişe, korku ve kaygı sizi sevdiğinizi sürekli olarak denetleme, kontrol etme yönünde harekete geçirir.

Bunun dışında saldırgan bir üslup, kısıtlayıcı ya da kısıtlamaya çalışan tavırlar da söz konusudur.


Dürtüsel olarak gelişen bu davranışlar günlük ilişki içinde üsluba da yansır. Sıkça tartışmaların çıkmasına neden olur.


Tüm bu davranışlarını yönetemediğiniz ve kontrolünüz altında tutamadığınız sürece ilişkide mutluluğunuzun daim olması mümkün değildir.


Bu davranış ve yaklaşımınızın öncelikle farkında olmanız gerekir.


Siz her ne kadar yaklaşımınız da haklı olduğunu düşünseniz de çoğu zaman karşınızdaki insanı suçlayan, eleştiren ve hata arayan bir üslupla yaklaştığınızın farkında olmazsınız. Bu tavrınız bir süre sonra ilişkideki partnerinizin de hem saldırgan davranışlarına hem geri çekilmesine neden olacaktır.


Böyle bir dürtüsellik içine girdiğinizi fark etmeye başladığınızda ilk başlarda bu davranışı durdurmak için oldukça zorlanmanız muhtemel.


Durdurabilmek için belli bir süre size olumsuz gelen duygunun içinde durmanız gerekir. Bu olumsuz duygunun ne olduğu davranışınızı ilk olarak durduğunuzda ortaya çıkar. Zihninizde olumsuz düşüncelerin uçuşmaya başladığını fark edersiniz. Bu olumsuz düşüncelerin peşinde kontrolü devreye almaya çalışan korkunun, endişenin içinde belli bir süre kalmaya alıştığınızda aslında düşüncelerinizin de yavaş yavaş gerçekle ilişkisi olmadığını fark etmeye başlarsınız.


Ve daha sonra ne zaman bir müdahale, kontrol etme dürtüsü ile karşılaşırsanız kendinizi durdurmanız daha kolay olacaktır.

Durdurmayı normal bir davranış haline getirdiğinizde sizi müdahale etme ya da kontrol etme isteğini kamçılayan düşünceyi bulup çıkarabilirsiniz. İlgili düşünceyi bulduğunuzda o düşüncenin tersini ispatlayacak örnekler üretme egzersizi yapabilirsiniz.

Bu egzersizle siz de kaygı, korku oluşturan düşüncelerinizin gerçekle örtüşmeyen yanlarını bulmanız mümkün hale gelir. Bu şekilde yakaladığınız her düşünce ile hem ilişkinizdeki davranış ve yaklaşımlarınızı iyileştirirsiniz hem bağlanma stilinizi yeniden güçlendirirsiniz.


Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sizi harekete geçiren endişeli ve gerçeklikten uzak düşüncelerinizin tersini ispatlarken kendinizi suçlayıcı, aşağılayıcı bir yönde düşünce geliştirmemektir. Amaç bu düşünceleri daha tutarlı ve gerçekle örtüşen bir hale sokmaktır.


Böyle bir süreci gerçekçi ve konforlu olarak bir danışman ve onun çalışmaları ile yönetmeniz çok daha sağlıklı bir işleyiş sağlar. Şayet tek başınıza sürdürme ve bitirme konusunu denemek isterseniz nefes ve meditasyon uygulamalarından faydalanmanız şarttır.


Okumayı İhmal Etmeyin:



Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.




Deniz Can kimdir?


Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.




Yayınlarımı dinleyebileceğiniz platformlar:









YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.


Comments


bottom of page