top of page

Aşkta Bir Adım İleriye: Mutlu Eş Olabilmek

Yaşamınızı birleştirmek, yaşam yolculuğunu birlikte sürdürmek için seçeceğiniz eşin hangi özelliklerinin olmasını istiyorsunuz??


Onunla sürdüreceğiniz ilişkiyi, onunla kuracak olduğunuz birlikteliğinizi nasıl hayal ediyorsunuz?




Acaba onunla yaşadığınız ilişkinize dair beklentileriniz uzun bir mutluluk kaynağı olmak üzerine mi şekilleniyor? Yoksa beklentileriniz bir süre sonra mutsuzluk mu getirecek?

Eşinizden ya da evliğinizden beklentilerinizin içeriği neye göre şekilleniyor?


Bir eşte aradığınız özellikler sizin sosyal kimliğinizi, iş ilişkilerinizi iyileştirmeli mi?


Bir eşte aradığınız ya da evlilikte eşten beklediğiniz davranışlar sizin statününüz yükseltmeli mi?


Tüm bu sorulara kendi içinizde yanıtlar vereceksiniz. Ve her bireyin yanıtı kendi öznel beklentileri, istekleri üzerinden belirecek.

Ne eş ilişkisinde ne eş seçiminde standart kalıplar ya da belirgin doğrular yoktur. Bazı tutucu aile yapılarında ya da kapalı toplum dediğimiz geleneksel, kuralcı toplumlarda bazı kural ve kalıplar dayatılır ve uygulanır ama bireysel özgürlüğün ortaya çıktığı ve yaşandığı toplumlarda eş seçimi de büyük ölçüde kişinin kendi beklenti ve anlam yüklemesine göre şekillenir.



Bu nedenle eşinizden, evliliğinizden beklentiniz daha çok hayatı anlama ve bu ilişkilere yüklediğiniz anlama göre şekillenir.


Eşinizin toplum içindeki saygınlığınızı, kabulünüzü arttırmasını bekliyorsanız o zaman bir ilişki sizin için başarı anlamını taşır.


Kendi değerinize uygun bir eş isteme ile saygı ve değeri arttıracak bir eş arama, ilişki seçme arasında çok geniş bir fark vardır.


Uzun yıllar boyunca çalışılan evlilikte mutluluk konusuna bakınca, eş ile saygınlığın, kabulün artmasını beklemek mutluluk getirmiyor. Bu anlamda şunu diyebiliriz, nasıl ki sizi daha düşük konumda gösterecek, yaşam alışkanlıklarınızı bozacak, belki de size olumsuz alışkanlıklar kazandıracak bir eş seçimi mutluluktan çok mutsuzluk getirecekse benzer şekilde sizi yaşam standardınızı yukarıya taşıması isteği ile gireceğiniz eşte size benzer biçimde mutsuzluk getirecektir.



Neden mutsuzluğa kaynak olur?


Evlilikte eş ilişkisi yatay düzlemde kurulan bir ilişkidir. Bu anlamda kendinizden daha yukarıda gördüğünüz özelliklerde bir eş arıyorsanız, eşinizin böyle olmasını istiyorsanız o zaman yaşamı paylaşmak, yaşam yolculuğuna ortak olmak için değil kendi eksik ve yetersizliklerinizi gizlemek için bir eş aradığınızdan söz edebiliriz ki, bu da evliliği ya da sevgililiği kendi akışından, kişinin üzerindeki etkisinden uzaklaştırır.


Sağlıklı bir eş ilişkisinde karşılıklı paylaşım, duyguların karşılıklı aktarımı ile sağlanır. Bu anlamda da kendinizi tam olarak açamadığınız ya da açtığınızda anlaşılmayacağınızı, yargılanacağınızı, eleştirileceğinizi ve dinlenmeyeceğinizi düşündüğünüz bir eş ile mutlu bir evlilik yaşama olasılığınız neredeyse yoktur.


Anlamlı bir eş ilişkisi kurabilmeniz için kişinin fiziksel özellikleri dışında aradığınız bazı özellikler olması gerekir. Bir kişiyi fiziksel özelliklerinden ötede kişilik özelliklerini, üslubunu, zekasını, yaşam tarzını sevdiğinizde uzun soluklu, derinlikli ve mutlu eden bir ilişki yaşayabilirsiniz.


Bu eşinizle aynı yaşam tarzında olmanız gerektiği anlamını taşımaz. Bazı yaşam tarzları, yaşam biçimleri size çok ilgi çekici ve güzel gelir ama o şekilde yaşamak sizin için uygun değildir.



Örneğin bir fizikçi, bir müzisyenin işini icra etme biçimine âşık olabilir, sevebilir.

Bir edebiyatçı, bir sporcunun çalışma disiplinini çok beğenip, öykünebilir.

Bir yerde ilişkinizde hayranlık duygusu yaşamanız uzun vadeli ilişkileriniz için oksijen tüpü görevini görür.

Evlilikte mutluluğun, esnekliğin, hoşgörünün ve anlayışın temeli bir bakıma hayranlıktan ve cazibesini yüksek bulduğunuz bir kişiyle birlikte olmaktan beslenir.


Bu anlamda eş olmak hayat arkadaşı olma anlamını da taşıdığı için hayata yaklaşımının sizinkiyle benzer olması ve onun yaşam tarzında sevdiğiniz özellikler olması gerekir.


Bu ikisine ek olarak onda içten içe imrendiğiniz ve severek izlediğiniz bir özellik var ise bu sizin sevgi sınırlarınızı genişletecek ve bağlılığınızı arttıracaktır. Böylece eşin kendi varlığı ve hayatınızda olması sizin için mutluluk kaynağı olacaktır.


Bu da sizi eşiniz tarafından mutlu edilme ihtiyacından özgürleştirecektir.


Gözden Kaçmasın:




Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz:


Deniz Can kimdir?

Sitede yayınlanan yazıların yazarı.


Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.


Uzman Sosyolog.


Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:







YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.

bottom of page